New York ja Singapur tõusid maailma kõige kallimateks linnadeks

PM Majandus
Copy
Manhattan, New York.
Manhattan, New York. Foto: Richard B. Levine, via www.imago-images.de

Kallis energia ja kõrge inflatsioon on toonud kaasa elukalliduse hüppelise tõusu kogu maailmas. Economisti koostatud edetabel näitab nüüd, millised maailma suurlinnad on eriti mõjutatud.

Economist Intelligence Uniti (EIU) uuringu kohaselt jagavad sel aastal maailma kalleima linna tiitlit kaks linna: USA metropol New York ja Aasia suurlinn Singapur. Eelmise aasta liider Tel Aviv langes tagasi kolmandale kohale. Uue linnana on esikümnes Austraalia linn Sydney. Venemaa linnad Moskva ja Peterburi tõusid samuti pingereas ülespoole, kuna sanktsioonid ja naftahinna tõus kergitasid hindu.

Peamised tegurid, mis on tõstsid linnasid edetabelis kõrgemale, olid energiahindade tõus ja inflatsioonimäärad. Teiseks teguriks oli ka tugev valuuta. Kaheksast suurimast tõusjast kuus (pärast kahte Venemaa linna) olid USA linnad. USA dollar kallines märkimisväärselt peaaegu kõigi teiste valuutade suhtes, kuna Föderaalreserv tõstis intressimäärasid ja teatas edasistest intressitõusudest.

Samal ajal langesid kõige kallimate linnade nimekirjas nende riikide linnad, kus valuuta langes. Näiteks langesid eriti palju Jaapani suurlinnad Tokyo ja Osaka, kes on vastavalt 37. ja 43. kohal võrreldes 13. ja 10. kohaga 2021. aastal. Kõige rohkem langesid Stockholm ja Luksemburg, mis on vastavalt 99. ja 104. kohal. Süürias asuv Damaskus ja Tripoli jäid edetabelis kõige odavamateks linnadeks.

Briti linnad nägid pingereas langust. London langes 17. kohalt 28. kohale, Edinburgh langes 46. kohale ning Manchester 73. kohale. Austraalia linnad tõusid pingereas järsult. Venezuela pealinn Caracas jäi EIU edetabelist välja, kuna riigis on liiga kõrge inflatsioon.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles