Toompea müüri taastamine maksis ligi 300 000 eurot

BNS
Copy
Tallinna vanalinn. Pilt on illustratiivne.
Tallinna vanalinn. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Novembris lõppes Toompea tugimüüri remont Patkuli vaateplatvormi ja Kitseaia vahelisel alal ja Kohtuotsa vaateplatvormi juures. Tööd läksid maksma ligi 300 000 eurot.

Tugimüüri korrastati 200 meetri ulatuses. Tallinna abilinnapea Madle Lippuse sõnul on järgmisel aastal kavas tugimüüride korrastamisega jätkata ja restaureerida Patkuli trepp ning Pilstickeri torni trepp ja tugimüürid selle kõrval.

Linn alustas Toompea looduslike paekivinõlvade katteks rajatud tugimüüride restaureerimist 2017. aastal. Tänaseks on korrastatud suurem osa Toompargi ja Nunne tänava poolsetest müüridest. Sel aastal korrastati tugimüür Patkuli trepi ja Kitseaia vahel ning Kohtuotsa vaateplatvormi juures.

Tööd läksid maksma ligi 290 000 eurot. Eemaldati müüridele kasvanud taimestik, puud ja põõsad, puhastati müürid, parandati ja vuugiti lagunenud müüriosi.

Kesklinna vanema Monika Haukanõmme sõnul hooldati ja taastati Toompea müüritist viimati paarkümmend aastat tagasi ning tänaseks olid puude juured hakanud aina enam tugimüüri lõhkuma ning müür muutus varisemisohtlikuks. «Nüüd on 19. sajandist pärit ehituspärand puhastatud ja linlastele hästi vaadeldav, turvaline ning hoitud – nagu UNESCO maailmapärandi nimekirjas olevale linnale kohane,» lisas ta.

Toompea nõlv tugimüür valmis etappide kaupa

Toompea nõlv oli Toompargiga piirnevas lõigus kuni 19. sajandi II pooleni säilinud loodusliku kaljuna. Kuna kaljuserval tuli ette varinguid, mis ohustasid ka nõlva peale püstitatud ehitisi, tekkis vajadus tugimüüri ehitamiseks.

Toompargi poolele ehitati tugimüür etappide kaupa 1870. aastatest kuni 20. sajandi alguseni. Sellesse sisse laotud suured kergenduskaared said ajastule omaselt teravkaarse neogooti kuju. 1903. aastal rajati Patkuli trepp ülemises osas vastu Toompea kalju püstist nõlva. Allapoole rajati serpentiinina mäest üles kulgev kaldtee.

Esimene suurem tugimüüride korrastamine toimus 1950. aastate teisel poolel. Siis projekteeriti ja ehitati ka ühendustrepp Pilstickeri torni kõrvale. Viimane osa Patkuli treppidest valmis 1970. aastail. Seejärel jäi tugimüür aastakümneteks hooldamata ja selle jalgrajad kasvasid võssa. Suuremad korrastustööd toimusid aastail 1993­–1999. Seejärel jäi tugimüür taas püsiva hoolduseta kuni 2017. aastani.

Tallinna vanalinn oma ajalooliselt kompleksse struktuuriga kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja 1997. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles