Nõudlus väiksemate ja odavamate üürikorterite järele püsib

BNS
Copy
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter Lasnamäel.
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter Lasnamäel. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix

Kinnisvarafirma 1Partner elamispindade tegevjuhi Meelis Ränki sõnul on Tallinna üüriturul suuremate ja kallimate korterite omanikud inflatsioonist hoolimata sunnitud hinda pigem allapoole tooma, kuid väiksematest, odavama hinnaga korteritest on endiselt puudus ja nõudluse langust pole tema hinnangul oodata.

«550 eurot kuus võib pidada selleks mõtteliseks hinnapiiriks, millest madalamalt pakutavad viisakas seisus Tallinna korterid leiavad kiiresti uue üürniku. Kui arvestada, et talvekuudel võivad kommunaalkulud tavalises paneelmaja kahetoalises korteris olla 200 euro ringis, siis kulub eluasemele 750 eurot kuus, mis on umbes pool tallinlase keskmisest netopalgast. See on tase, millest praegustes ettearvamatutes majandusoludes inimesed üle minna ei taha,» märkis Ränk pressiteates.

Ta selgitas, et nõudluse ja pakkumise tasakaal kinnisvaraturul on alati majandustsükliga korrelatsioonis olnud ja nii on see ka praegu. «Sel sügisel toimunud intressivaba laenuraha lõppemise ja inflatsioonist tingitud ostujõu vähenemise laupkokkupõrge võib küll mõne kinnisvarainvestori meele veidi mõruks teha, aga samas on vana ütlus, et tasuta lõunaid ei ole, ja ühel päeval pidi ka see pea olematu intressiga laenuraha pidu otsa saama,» nentis ekspert.

Meelis Ränk näeb praegu hinnakorrektsiooni võimalust neil korteritel, mille hind siiani 700–900 euro vahel on püsinud. «Pangalaenu abil investeeringuks ostetud korterite puhul võib esialgu tunduda keeruline üürihinda alla lasta, sest investori kulubaas ehk euribor ja koos sellega laenumakse on kerkinud. Samas on selge, et tühjalt seisev korter toodab investorile kordades suuremat kahju. Suuri hüppeid siin oodata ei tasu, aga siiski võib lähiajal turult leida ka paremat kaupa, mille hinda on veidi korrigeeritud turunõudlusele lähemale,» ütles Meelis Ränk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles