SEB: Eesti noortest üle poole säästab iga kuu

BNS
Copy
Sularaha
Sularaha Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

SEB korraldatud uuringust selgub, et Eesti noortest 77 protsenti säästab iga kuu, ning seda peamiselt koduostu sissemakseks.

Noored mehed säästavad veidi rohkem kui naised, vastavalt 82 protsenti ja 74 protsenti ning säästuvõime kasvab vanuse lisandudes. Lõuna-Eesti noortest paneb igakuiselt raha kõrvale 61 protsenti, Tallinnas ja Harjumaal on selliseid 77 protsenti ning Põhja- ja Kesk-Eesti maakondades 83 protsenti, teatas SEB.

Raha säästavatest noortest kogub 39 protsenti oma kodu sissemakseks, 30 protsenti reisimiseks, 16 protsenti auto ostmiseks ning 15 protsenti pensioniks.

Kui naiste puhul on selge eelistus oma kodu ostuks säästmine, siis meeste puhul on samal pulgal kodu ja reisimine, vastavalt 43 ja 35 protsenti. 18–19-aastased säästavad peamiselt õppimiseks, kuid järgmistes vanuserühmades, kuni 29. eluaastani eelistatakse säästmist kodu ostmiseks.

Noored eelistavad aktsiaid

Investeerimisega tegeleb 44 protsenti küsitletud noortest ning nende seas on 69 protsendiga selge eelistus aktsiad, millele järgnevad 45 protsendiga investeerimisfondid ja kolmanda samba pensionifondid ning 29 protsendiga krüptoraha.

Aktsiaid eelistavad nii naised kui ka mehed, kuid näiteks krüptosse paigutavad mehed raha palju sagedamini – vastavalt 36 protsenti ja 22 protsenti.

Noortest 21 protsenti säästab 5–10 protsenti oma igakuisest sissetulekust, 18 protsenti paneb kõrvale kuni 5 protsenti sissetulekust ning 17 protsenti üle 20 protsendi kuu tuludest.

SEB korraldatud uuring toimus novembris, selle viis läbi Norstat ja Eestis vastas küsitlusele 414 noort vanuses 18–29 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles