EKP: bitcoin on kunstlikult üles puhutud ja seda ei tohiks legitimiseerida

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Bitcoin. Illustratiivne pilt.
Bitcoin. Illustratiivne pilt. Foto: EDGAR SU

Euroopa Keskpank (EKP) ütles kolmapäeval, et bitcoin on tühja õhku täis ja et reguleerivad asutused või finantsettevõtted ei tohiks seda legitimiseerida, kuna see sarnaneb pigem hasartmänguga.

 

Ebatavaliselt teravat keelt kasutavas blogipostituses ütles EKP, et bitcoin'i hiljutine stabiliseerumine oli «kunstlikult esile kutsutud viimane hingetõmme enne teekonda tähtsusetusse», vahendab Reuters.

«Suurtel bitcoin'i-investoritel on tugevaimad ajendid eufooria jätkamiseks,» kirjutasid autorid Ulrich Bindseil ja Jürgen Schaaf.

Reguleerivad asutused kogu maailmas koostavad eeskirju krüptomaailma jaoks. EKP blogis öeldi samas, et reguleerimist võidakse heakskiitmisena mõista, mis oleks vale.

«Kuna bitcoin ei tundu sobivat ei maksesüsteemina ega investeerimisvormina, ei tohiks seda regulatiivselt käsitleda kummanagi ja seega ei tohiks seda legitimiseerida,» ütlesid Bindseil ja Schaaf.

Autorid lisasid blogis, et varahaldurite, makseteenuste pakkujate, kindlustusandjate ja pankade osalemine krüptoäris näitab väikeinvestoritele, et investeeringud bitcoin'i on usaldusväärsed.

«Finantstööstus peaks olema ettevaatlik, et bitcoin'i investeeringute propageerimine ei too pikaajalist kahju – vaatamata lühiajalisele kasumile, mida nad võivad teenida,» ütlesid blogi autorid.

EKP sõnadel on kaalu, olles euroala pankade kõrgeim järelevalvaja ning tal on sõnaõigus Euroopa Liidu finantsregulatsioonis.

Karmid ajad

Bitcoin'i ja teisi krüptorahasid on esitletud korduvalt alternatiivse rahana ja kaitsevahendina suurte keskpankade, nagu EKP, viimaste aastate inflatsioonipoliitika eest.

Kuid 75-protsendiline langus viimase aasta jooksul, mil inflatsioon on tõstnud pead ja sektorit on tabanud skandaalid, sealhulgas FTXi börsi kokkuvarisemine sel kuul, on andnud kriitikutele küllaga laskemoona.

Bitcoin'i väärtus saavutas 2021. aasta novembris tipptaseme ehk peaaegu 69 000 dollarit, enne kui see langes 2022. aasta juuni keskpaigaks umbes 17 000 dollarini, kus ta praegu ikka veel püsib.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles