Puhas küttesüsteem töötab tõhusalt ja efektiivselt

Zep
Copy
Küttesüsteemi läbipesu.
Küttesüsteemi läbipesu. Foto: Zep

Iga küttesüsteem nõuab aeg-ajalt puhastamist ja läbipesu. Puhastuskemikaalide maaletooja Zep Eesti juhataja Ain Põder annab nõu, mismoodi kanda hoolt küttesüsteemide eest nii, et need kestaksid võimalikult kaua ja töötaksid tõhusalt.

Veepõhiseid küttesüsteeme leidub pea igas majapidamises ja töökohal. Nendeks võivad olla keskküttesüsteemid, põrandaküte, ka boiler, soojusvaheti, aurusaun. Paraku ei kesta need süsteemid hooldamata kujul igavesti, vaid aja jooksul muutub vesi nende torudes ebapuhtaks, hakkab tekkima katlakivi, kogunevad setted ning arenevad mikroobid. Must vesi kahjustab tasapisi kogu süsteemi kuni selleni välja, et boiler ei tooda enam sooja vett ja radiaatorid ei soojenda. Süsteemidesse võib tekkida ka biokile, mille all arenevad lausa ohtlikud bakterid. Kõige tuntumad neist on leegionelloosi ehk leegionäride haigust põhjustavad mikroobid, mis kahjustavad meie hingamissüsteemi. Neid võib leiduda joogi- ja soojaveetorustikes eriti siis, kui torusid pole vahepeal mõnda aega kasutatud.

Ain Põdra sõnul töötab puhas süsteem tõhusamalt, mis tähendab ka väiksemaid küttearveid ja seadmete pikemat eluiga. «Üks millimeeter katlakivi on juba 9–10 protsenti mõttetut energiakadu, neli millimeetrit 30 protsenti ja 9–10 millimeetrit üle 50 protsendi kadu. Oma töös näeme aga katlakivi täis küttesüsteeme enam kui tihti,» lausub ta. «Kui küttetoru on katlakivi täis kasvanud, siis ei tule sealt soe läbi. Ehk sisuliselt maksate küll küttemüüjale, kuid tuba on ikkagi jahe.»

Enne ja pärast. 
Enne ja pärast. Foto: Zep

Põder toob välja märgid, et seade või küttesüsteem vajab puhastamist:

Boiler plõksub töötamise ajal. See heli viitab asjaolule, et boileri küttekehale ja torustikule on kogunenud katlakivi ja seade vajab kiiremas korras puhastust või halvemal juhul koguni vahetust. Üldiselt hakkab boiler plõksuma siis, kui teda pole kaua aega hooldatud ja ta on seetõttu jõudnud oma eluea lõppu.

Boiler ei tooda piisavalt kuuma vett. Kui varem jätkus boileriveest näiteks vanniskäiguks, aga nüüd enam mitte, on see märk, et seade vajab puhastust.

Vesi haiseb. Kraanist tulev vesi lõhnab ebameeldivalt ja sellest jäävad kuivades kraanikausile jäljed. See on viide vee liigsele karedusele. Eestis ongi vesi üldiselt kare, kuid see võib olla vihje, et torud on mustad ja vajaksid puhastamist.

Jahe põrandaküte. Põrandaküte on võib-olla lausa maksimumi keeratud, kuid põrandad soojaks ei lähe.

Radiaatorid ei soojene ühtlaselt. Radiaatorid peaksid ideaalis soojenema ühtlaselt, kuid kui nad on alt külmad ja ülevalt kuumad, tähendab see tõenäoliselt setete kogunemist radiaatorite alumisse ossa.

Radiaatoritest tuleb õhutamisel musta vett. Selge märk, et küttesüsteemi on vaja puhastada.

Pump kiilub kinni. Katlakivisetted võivad soojuspumpade labasid ja muid osi niivõrd kahjustuda, et need kiiluvad kinni. Tulemuseks on muidugi külm tuba.

Suur küttearve, jahe tuba. Maksad küll kütte eest, kuid radiaatorid on ikkagi jahedad. Väga võimalik, et viga ei ole mitte väheses kütmises, vaid setteid ja mustust täis küttetorudes.

Umbes torud.
Umbes torud. Foto: Zep

Põdra sõnul saab kõiki eelpool toodud probleeme ennetada, kui kasutada küttesüsteemides vastavate kemikaalidega hooldatud vett. Zep Eesti valikus on veehoolduskemikaalid, mida vette lisades saab küttesüsteemides kasutada kasvõi tavalist kaevuvett ilma, et hakkaks tekkima korrosioon või kogunema setted. Näiteks Loop 10+ vee konservant hoiab ära katlakivi ja korrosiooni tekke ning muda kogunemise suletud süsteemides. Kui aga katlakivi ja setted juba torustikus võimust on võtnud, saab süsteemid puhtaks X-Scale küttesüsteemide läbipesuainega. «Oluline on ka teada, et vett saab hooldada vaid keemiliselt. Ehk et mehaaniliselt on sealt võimalik eemaldada küll setted ja mustus, kuid keemiliselt vett hooldades saame vältida nende edasist kogunemist,» lisab Põder.

Kas hooldada küttesüsteeme ise või tellida tööd spetsialistilt? «See on igaühe vaba valik. Lihtsamate süsteemide (näiteks boileri) hooldusega võib ka ise toime saada, samas keerulisemate süsteemide puhul on hea abi küsida vastavalt firmalt, kes selliste asjadega igapäevaselt tegeleb,» sõnab ta. «Küttesüsteemid on küllaltki spetsiifiline ala ning igaüks meist ei pea olema spetsialist igas valdkonnas. Hea on usaldada töö asjatundjatele teha.»

Vaata puhastustoodete valikut Zep Eesti e-poest või telli oma kodu ja/või töökoha küttesüsteemide puhastus Zep Service’ilt!

Copy
Tagasi üles