Saksa Uniper läheb tarnekatkestuste asjus Gazpromi vastu kohtusse

PM Majandus
Copy
Uniperi logo.
Uniperi logo. Foto: Postimees

Venemaa gaasitarnete puudumine viis Uniper pankroti äärele. Nüüd pöördub energiaettevõte rahvusvahelise vahekohtu poole ja nõuab Gazpromilt üle 11 miljardi euro.

 

Energiakontsern Uniper, mida ähvardab riigistamine, üritab võtta Vene Gazpromi kontserni vastutusele gaasitarnete puudumise eest. Uniper teatas kolmapäeval, et on esitanud Gazpromi vastu hagi rahvusvahelises vahekohtus, vahendab AFP.

Ettevõtte tegevjuht Klaus-Dieter Maubach ütles, et ettevõte nõuab märkimisväärse rahalise kahju hüvitamist. Praeguse seisuga ulatuvad Vene gaasi asendamise kulud 11,6 miljardi euroni.

Energiatarnija Uniper varustab elektri ja gaasiga hulgimüügikliente, näiteks kommunaalteenuseid ja tööstusettevõtteid. Venemaa energiatarnete puudumise tõttu peab Uniper hankima turult kõrge turuhinna juures asendust, et täita oma tarnelepinguid, ja sattus seetõttu finantsraskustesse.

Uniper, Saksamaa valitsus ja Uniperi eelmine enamusaktsionär Fortum leppisid septembris kokku Uniperi riigistamises. Saksamaa valitsusele kuuluks siis umbes 98,5 protsenti Uniperist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles