Euroopa Komisjon soovitab Ungarile mõeldud raha külmutamist

Copy
Ungari valitsuse tegusid kritiseeriv meeleavaldus Ungari saatkonna ees Tallinnas. Pilt on illustratiivne.
Ungari valitsuse tegusid kritiseeriv meeleavaldus Ungari saatkonna ees Tallinnas. Pilt on illustratiivne. Foto: Madis Veltman / Postimees / Scanpix

Euroopa Komisjon soovitas kolmapäeval külmutada Ungarile mõeldud 13 miljardit eurot, kuna Budapest ei ole täitnud lubadust järgida Euroopa õigusriigi põhimõtteid.

Komisjoni teatel ei ole Ungari viinud ellu reforme õiglase kohtusüsteemi tagamiseks.

Liikmesriikidel on nüüd 19. detsembrini aega hääletamaks, kas komisjoni soovitus vastu võtta, tagasi lükata või seda muuta.

«Ungari reformid ei ole piisavalt edenenud,» ütles komisjon avalduses ja märkis, et Ungari ei olnud 19. novembri tähtajaks nõuetekohaselt rakendanud üldise tingimuslikkuse korra alusel kokku lepitud 17 parandusmeetme põhiaspekte, nagu ta oli lubanud.

Seega otsustas komisjon jääda oma 18. septembri ettepaneku juurde peatada 65 protsenti ühtekuuluvuspoliitika kolme rakenduskava kulukohustustest summas 7,5 miljardit eurot.

Lisaks otsustas komisjon, et annab loa 5,8 miljardi euro suuruseks väljamakseks lähtuvalt taaste- ja vastupidavuskavas esitatud vahe- ja lõppeesmärkide täitmisest, mis kajastab investeeringute ja reformide rakendamise edukust.

«Kõik olulised verstapostid peavd olema läbitud, enne kui Ungari võib esitada taotluse väljamakseteks,» ütles komisjoni asepresident Valdis Dombrovskis. «Kui ei ole, blokeeritakse kogu makse ja ka kõik järgnevad. Lühidalt: ei mingut raha, enne kui kõik olulised verstapostid on korralikult läbitud.»

EK otsus oli ootuspärane, sest Brüssel on heitnud Ungarile korduvalt ette EL-i demokraatia ja õigusriigi normidest taganemist.

EL-i ametnikud tunnistasid, et on teadlikud ohust, et Ungari jätkab Brüsseli survestamiseks ühehäälsust nõudvate EL-i otsuste blokeerimise taktikat.

Budapest on takistanud Moskvale uute sanktsioonide kehtestamist ning tema taga on OECD-s välja töötatud maailma suurimatele firmadele vähemalt 15-protsendise maksumäära kehtestamise plaani elluviimine.

Piitsa ja präänikut kasutades andis komisjon positiivse hinanngu Ungari koroonast taastumise raha kasutamise plaanidele, nii et kui teised liikmesriigid enne detsembri lõppu selle heaks kiidavad, võib Budapast hakata raha saama.

Kui mitte, jääb Ungari fondi reeglite järgi ilma 70 protsendist talle ette nähtud toetusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles