Äriregister jätkab firmade tegelike kasusaajate avaldamist

BNS
Copy
Superministeeriumi hoone.
Superministeeriumi hoone. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Euroopa Kohus vaagis Euroopa Liidus (EL) tegelike kasusaajate andmete üldsusele avalikustamist, kuid leidis, et see ei olnud proportsionaalne meede ning tunnistas selleks kohustava direktiivi sätte kehtetuks. Rahandusministeerium jätkab Äriregistris andmete avaldamist, kuna leiab, et see on kooskõlas Euroopa õigusruumiga.

Euroopa Kohus analüüsis direktiivi sätet, mis kohustab kõiki liikmesriike avalikustama tegelike kasusaajate andmed ja hindas sätte vastavust Euroopa Liidu Põhiõiguste Hartaga. Viidatud harta on siduv Euroopa Liidu institutsioonidele, aga ei kohaldu liikmesriikidele, teatas ministeerium.

Eestis toimub tegelike kasusaajate andmete avalikustamine rahapesu tõkestamise seaduse alusel ja selle seaduse muutmisega praegu ei kiirustata. Kuna säte on hetkel kehtiv, siis jätkatakse andmete avalikustamist.

«Euroopa Kohtu otsus ei mõjuta andmete avalikustamist Eestis,» selgitas rahandusminister Annely Akkermann ja lisas, et tulevikus võib Riigikogu kaaluda seadusemuudatusi tegelike kasusaajate andmete avalikustamisel. Isikud, kellele andmete avalikustamine põhjustaks suurt riski turvalisusele, saavad pöörduda andmete kättesaadavuse piiramise taotlusega registri poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles