Soul käskis streikivatel tsemendiveokijuhtidel tööle naasta

Copy
Lõuna-Korea valitsus võttis kasutusele pretsedenditu sammu, kasutades rangeid streikide vastu võitlemise seadusi, et lõpetada veokijuhtide kuuepäevane tööseisak.
Lõuna-Korea valitsus võttis kasutusele pretsedenditu sammu, kasutades rangeid streikide vastu võitlemise seadusi, et lõpetada veokijuhtide kuuepäevane tööseisak. Foto: YONHAP NEWS AGENCY

Lõuna-Korea andis teisipäeval streikivatele seguautojuhtidele korralduse tööle naasta, kuna väidetavalt on tööseisak majandusele ohtlik.

Neljapäeval alanud veokijuhtide streik, kus nõutakse miinimumpalga tõstmist, on tekitanud päevas 300 miljardit vonni ehk 217 miljonit eurot kahju, ütles siseminister Lee Sang-min.

Vähem kui poole aasta teine tööseisak on tekitanud muret ka üleilmsete tarneahelate pärast, millele on survet avaldanud ka koroonalukustused Hiinas ja Venemaa kallaletung Ukrainale.

Streigi korraldas 25 000-liikmeline veokijuhtide ametiühing, kuid tööle naasmise käsk puudutab vaid tsemenditööstust ehk umbes tuhandet veokijuhti.

Valitsuse teatel on streik andnud iseäranis raske hoobi ehitussektorile, kus betoonitööd on peatatud umbes 50 protsendis ehituspaikadest.

Betoonisegisti veoautod streikimas Anyangi linnas.
Betoonisegisti veoautod streikimas Anyangi linnas. Foto: YONHAP NEWS AGENCY

Teisipäevase korralduse andis konservatiivne president Yoon Suk-yeol, kes süüdistas streikivaid veokijuhte «inimeste igapäevaelu ohtu seadmise» ja Lõuna-Korea tööstuse õõnestamises.

Tegemist on esimese korraga, kui selline korraldus on antud alates selle seadustamisest 2004. aasta veokitranspordi seaduses.

«Inimeste elude ja riigi majanduse pantvangi võtmisele enda huvide saavutamiseks ei ole mingit õigustust ega põhjendust,» ütles Yoon.

Veokijuhte, kes korraldust eiravad, võib oodata kuni kolmeaastane vanglakaristus ja juhiloast ilmajäämine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles