Euroopa gaasihinnad kerkivad, kuna ebatavaline külm on tulemas

PM Majandus
Copy
Torustik Läti gaasihoidlas Incukalnsis.
Torustik Läti gaasihoidlas Incukalnsis. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Euroopa maagaasi hinnad tõusid teisipäeval, kuna külmad ilmad hakkavad eeldatavasti vähendama gaasivarusid ja teisipäeval esinesid seisakud mõnes võtmerajatises.

 

Hollandi TTF gaasifutuurid detsembrikuu tarneteks kerkisid pea 6% 130,50 euroni megavatt-tunni eest. Ühendkuningriigi samaväärne leping tõusis pea 9%.

Temperatuurid on alates järgmisest nädalast kogu mandri põhjaosas ebatavaliselt madalad, teatas ilmaennustaja Maxar oma aruandes, muutes samal ajal oma detsembri alguse prognoosi madalamaks, vahendab Bloomberg.

Külm saab olema piirkonna esimene tõeline proovikivi energiakriisi tingimustes sel hooajal, sest seni on mahedad temperatuurid piiranud nõudlust kütte järele. Kuna Venemaa katkestas suurema osa oma gaasitarnetest Euroopasse, on mandril kavas veelgi rohkem kasutada oma varusid, mida nad on kuude kaupa kogunud.

Gas Infrastructure Europe andmetel on gaasihoidlad hiljutiste ilmastikutingimuste ja veeldatud maagaasi importimiseks tehtud ulatuslike jõupingutuste tõttu keskmiselt 94% ulatuses täis. Enne kui veebruaris alanud sõda tõi kaasa tarnete katkemise, varustas Venemaa riigikontrolli all olev ettevõte Gazprom umbes kolmandiku kogu Euroopas tarbitavast gaasist.

Alfa Energy analüütikud ütlesid oma märkuses, et gaasi hinda tõstsid teisipäeva alguses gaasi väljavõtmine hoidlatest koos selle nädala väiksema tuuleenergia toodanguga. Samuti on seisakute teatiste kohaselt probleeme Norras ja Ühendkuningriigis.

Mure, et Venemaa kärbib gaasivooge Ukraina kaudu, on leevendunud pärast seda, kui Gazprom teatas esmaspäeval, et ei vähenda gaasitarned Moldovasse läbi Ukraina, nagu ta oli ähvardanud, olles varem peatanud Venemaa gaasivood teiste marsruutide kaudu. Ettevõtte teatel jätkub gaasi transiit Ukraina kaudu teisipäeval tavapärases mahus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles