IMFI juht: Hiina peab Covid-19 ohjeldamise karmist nulltolerantsi-laadsest lähenemisest loobuma

BNS
Copy
IMFi direktor Kristalina Georgieva esinemas delegaatidele fondi ja Maailmapanga aastakoosolekul Washingtonis 10. oktoobril 2022.
IMFi direktor Kristalina Georgieva esinemas delegaatidele fondi ja Maailmapanga aastakoosolekul Washingtonis 10. oktoobril 2022. Foto: Drew Angerer/AFP

Hiinal on aeg loobuda oma ühiskonna massiivsest sulgemisest ning liikuda märksa konkreetsemalt sihitud lähenemise suunas COVID-19 ohjeldamiseks, ütles Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva teisipäeval uudisteagentuurile The Associated Press antud usutluses.

Hiinas algasid läinud nädalal üleriigilised meeleavaldused, millega protestijad nõudsid muudatusi, millega leevendada viiruse mõju maailmamajandusele, mis niigi ägab kõrge inflatsiooni, energiakriisi ja toiduvarude kohatise nappuse käes.

IMF-i juht kutsus Hiinat «rekalibreerima» oma karmi nulltolerantsi-laadset suhtumist koroonapiirangutesse, millega Pekingi võimud püüavad isoleerida iga üksikjuhtumit.

Hiinas vallandusid nädalavahetusel protestid mitmes suurlinnas ja Hongkongis, tegemist oli suurima avaliku väljaastumisega aastakümnete jooksul.

Võimud on teatud leevendusi juba kasutusele võtnud, ent ei ole näidanud üles märke eemalduda oma laiemast hoiakust viiruse vastu võitlemisel, mis on sundinud miljoneid inimesi jääma lõksu oma kodudesse mitmeks kuuks.

«Me näeme, kui oluline on loobuda massiivsetest sulgemistest, olla äärmiselt sihitud piirangutes,» ütles Georgieva Berliinis. «Nii et sihtimine lubab kontrollida COVID-19 levikut ilma märkimisväärsete majanduslike kahjudeta.»

Georgieva kutsus ühtlasi Hiinat keskenduma vaktsineerimisel «kõige haavatavamatele» inimestele.

Madal vaktsineeritus eakamate seas on oluline põhjus, miks Peking on võtnud kasutusele sulgemise põhimõtte. Seeläbi on aeglustunud või peatunud suur osa elust, reisimisest kaubanduseni maailma suuruselt teises majanduses.

Washingtonis asuv IMF ennustab, et Hiina majandus kasvab sel aastal vaid 3,2 protsenti, mida on vähem maailma keskmisega võrreldes. Tegemist on haruldase erandiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles