Fermi Energia alustab ukrainlastega koostööd tuumareaktorite vallas (1)

PM Majandus
Copy
Kalev Kallemets, Fermi Energia juhatuse esimees ja Teras Fedak, Eco-Optima arendusdirektor allkirjastamas vastastikuse mõistmise memorandumi.
Kalev Kallemets, Fermi Energia juhatuse esimees ja Teras Fedak, Eco-Optima arendusdirektor allkirjastamas vastastikuse mõistmise memorandumi. Foto: Fermi Energia

Eile allkirjastasid Fermi Energia AS ja Eco-Optima LLC Lvivis Ukraina vastastikuse mõistmise memorandumi eesmärgiga uurida väikeste moodulreaktorite kasutuselevõttu Ukrainas.

Osapooled lubavad üksteisega jagada kõiki mitte-konfidentsiaalseid uuringuid, mis on läbi viidud antud lepingu raames, kas üksi või koos partneritega. Pooled kavatsevad teha koostööd ja toetada üksteistväikese moodulreaktori kasutuselevõtul, koostöös nähakse potentsiaali kaugkütte ja tehnilise abistamise vallas.

Fermi Energia juhatuse esimehe Kalev Kallemetsa kinnitusel on nad kindlad, et Ukraina võidab Venemaa agressioonisõja ja ei ole liiga vara alustada Ukraina ülesehitamist sellest jubedast sõjast lootuse ja parema tuleviku nimel.

«Fermi Energia on ligi neli aastat kestnud väikese moodulreaktori kasutuselevõtu arendamise käigus Eestis omandanud praktilise arusaama ELi energiapoliitikast, väikerektori kasutuselevõtu väljakutsetest, kasutuselevõtu programmist, ökonoomikast, riskidest, rahastamisest ja ressurssidest, et toetada Eco-Optimat väikereaktori kasutuselevõtus Lääne-Ukrainas,» ütles Kallemets. «Me loodame lähiaastatel jõuda väikereaktori tehnoloogia otsuseni ning luua lähiaastatel ühiselt selles valdkonnas lisaväärtust.»

Eco-Optima arendusdirektor Taras Fedaki sõnul on Fermi Energia ja Eesti Eco-Optima ja Ukraina jaoks usaldusväärsed liitlased. «Fermi Energia oskused ja teadmised aitavad meil kiirendada väikese moodulreaktori kasutuselevõtu kaalumist, et tagada Ukraina varustuskindlus ja energiasõltumatus kiiremini, kui arendada oskusi üksi,» ütles Fedak. «Tuumaenergia on juba Ukraina energiavarustuse nurgakivi ja Ukrainal on suur potentsiaal võtta kasutusele lääne VMR dekarboniseeritud, taskukohase hinnaga elektri ja kaugkütte tootmiseks paralleelselt taastuvenergiaga.»

Eco-Optima LLC on Ukraina eraettevõte, mis on välja töötanud ja omab üle 200MW taastuvenergia projekte ning arendab maagaasi kaevandamist Lääne-Ukrainas.

Fermi Energia AS on Eesti eraettevõte, mis arendab väikese moodulreaktori kasutuselevõttu Eestis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles