Eestis saab nüüd kuulata õhu kaudu levivat digiraadiot (4)

PM Majandus
Copy
Duo Media Networks juhatuse liikme Risto Rosimannuse sõnul võimaldab õhu kaudu leviv digiraadio kuulajal saada kvaliteetsemat teenust.
Duo Media Networks juhatuse liikme Risto Rosimannuse sõnul võimaldab õhu kaudu leviv digiraadio kuulajal saada kvaliteetsemat teenust. Foto: Pilt videost

Levira alustas koostöös Duo Media Networksi ja Mediainvest Holdinguga Euroopas laialt levinud digitaalraadioteenuse DAB+ testimist. DAB+ esimene saatja käivitus Tallinna teletornis 28. novembril kell 15.20 ning peagi alustavad saatjad tööd ka Koerus ning Haljala vallas Pehkal.

Esimeste testijate seas on Duo Media Networksi raadioprogrammid Raadio Elmar, Raadio Kuku, Raadio MyHits, Raadio Duo, Narodnoe Radio ja DFM ning Star FM Eesti. Pilootprojektis osalevate raadiojaamade nimekiri on täienemas, teatas Levira.

Kokku on plaanis edastada 12–15 raadioprogrammi, mida edastatakse ühe multipleksi kaudu. Tallinna ja Pehka saatjatest edastatava signaali leiab DAB+ kanalil 10A ning Koeru saatja edastuskanal saab olema 7A. Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet andis Levirale testimiseks vajaliku sagedusload.

Digiraadio kuulamiseks on vaja DAB+ signaali vastuvõtjat, mis näiteks on olemas paljudes uuemates autodes. DAB+ raadiod on müügil tehnikakauplustes ja internetipoodides.

«Mitmed raadiojaamad tundsid huvi DAB+ formaadi testimise vastu ning seetõttu alustasime ühiselt pilootprojekti. Levira avab oma saatjatel maksimaalse arvu raadioprogramme, et testida erinevaid tehnilisi ja kvaliteediparameetreid. Pilootprojekt aitab leida vastuse, et kas ja millal võiks Eestis tulla püsivalt eetrisse digiraadio,» ütles Levira tehnoloogia- ja IT-direktor Kristo Kaasan.

«Duo Media Networks on progressiivne ettevõte ning toetame alati innovatsiooni, mis võimaldab meie kuulajal saada kvaliteetsemat teenust ning tulevikus ka suuremaid valikuid. Kui Levira teatas, et soovib käivitada DAB+ pilootprojekti, siis me ei kahelnud kordagi, et peame selles kaasa lööma, kuna see on raadio tulevik,» ütles Duo Media Networks tegevjuht Risto Rosimannus.

Kaasani sõnul proovitakse testperioodi jooksul läbi erinevaid seadistusi ja parameetreid, mistõttu võib esineda programmide edastamises ka häireid ning seetõttu palutakse kuulajatelt mõistvat suhtumist.

Tallinna teletornis käivitunud DAB+ esimene saatja varustab koos Haljala vallas Pehkal avatava saatjaga DAB+ signaaliga Tallinn–Narva maantee lõigu kuni Rakvereni. Leviala laiendamiseks lõuna poole kasutatakse Eesti kõige kõrgemat rajatist, Koeru saatemasti.

DAB+ tehnoloogia võimaldab kasutada ühte digiraadio saatjat kuni paarikümne raadioprogrammi edastamiseks, samas kui analoograadio puhul edastab üks saatja ühte programmi. Samaaegselt edastatavate programmide koguarv sõltub signaali levialast ja programmide helikvaliteedist. Digiraadio eelisteks on parem ja ühtlasem helikvaliteet ning suuremad lisateenuste võimalused nagu programmiinfo, uudiste, laulusõnade jm kuvamine vastuvõtja ekraanil.

Lisainformatsiooni leiab lehelt www.digilevi.ee, kus kogu testimise vältel uuendatakse jooksvalt infot ning kuhu tekib ka võimalus kuulajatel tagasisidet anda.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles