Eesti kübertehnoloogia idud kaasasid kolme kvartaliga 103 miljonit eurot

BNS
Copy
Türi vallal tuleb ühele kodutoetuse taotlejale 8000 euro suurune toetus välja maksta.
Türi vallal tuleb ühele kodutoetuse taotlejale 8000 euro suurune toetus välja maksta. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis tegutsevad kübertehnoloogia valdkonna iduettevõtted kaasasid aasta esimese kolme kvartaliga 103 miljonit eurot investeeringuid, mis on 73 protsenti enam võrreldes möödunud aasta sama perioodiga.

Startup Estonia kübertehnoloogia valdkonna juht Kati Pärn sõnas, et maailma julgeolekuolukord soodustab kohalike iduettevõtete kasvu ja laienemist rahvusvahelistele turgudele.

«Küberturvalisuse valdkond liigub järjest enam ka füüsilisse maailma, selle põhjuseks on nii rahvusvahelised konfliktid kui ka aina laialdasem digitaliseerumine kõikides eluvaldkondades. Eesti digilugu on maailmas tuntud ning Eestil on küberturbe valdkonnas juhtroll. Eestis tegutseb ka NATO küberkaitsekoostöö keskus, mis toetab meie riigi ja iduettevõtete rahvusvahelist mainet,» sõnas Pärn.

Kübertehnoloogia valdkonna iduettevõtete kogukäive oli kolmanda kvartali lõpu seisuga 102,5 miljonit eurot, mis on 91 protsenti enam võrreldes mullu sama perioodiga. Suurima käibe tegi Veriff 50,5 miljoni euroga ning sellele järgnes Messente Communications 13,3 miljoni euroga.

Tublid maksu- ja palgamaksjad

Kolme kvartaliga kaasasid kübertehnoloogia valdkonna ettevõtted kokku 103 miljonit eurot investeeringuid, mis on üheksa protsenti Eesti idusektorisse kaasatud rahast. Suurima investeeringu kaasas Veriff, tehingu suuruseks kujunes 89 miljonit eurot. Suuruselt teise investeeringu kaasas Binalyze, tehingu summaks kujunes 8,8 miljonit eurot.

Tehnopol Startup Inkubaatori juht Kadri Tammai tõi välja, et kübertehnoloogia iduettevõtetele loob uusi võimalusi Eestis avatav NATO DIANA kiirendi, mis annab ligipääsu rahvusvahelistele mentoritele ja testkeskustele ja tagab kuni 200 000 euro suuruse grantrahastuse.

Kübertehnoloogia ettevõtetes töötab Eestis 686 inimest, mis on üle kolmandiku võrra rohkem võrreldes mullusega, kui ettevõtetes töötas 498 töötajat. Töötajate palk ületab ka kõrgepalgaliste iduettevõtete töötajate keskmise, kübertehnoloogia valdkonnas teenitakse keskmiselt 3180 eurot kuus. Suurimaks tööandjaks oli kolmanda kvartali lõpu seisuga Veriff, kus töötas 427 töötajat.

Kübertehnoloogia valdkonna ettevõtted tasusid riigile kolmanda kvartali lõpu seisuga 10,7 miljonit eurot tööjõumakse. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid Veriff kuue miljoni euroga, RangeForce ühe miljoni euroga ja CybExer Technologies 0,9 miljoni euroga.

Startup Estonia hallatavas andmebaasis on kübertehnoloogia enda tegevusalaks märkinud 68 Eesti iduettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles