Soome rajatakse 588 miljoni euro suurune liitiumiprojekt

PM Majandus
Copy
Sibanye-Stillwateri Keliberi liitiumhüdroksiidiprojekti ülevaade
Sibanye-Stillwateri Keliberi liitiumhüdroksiidiprojekti ülevaade Foto: Sibanye-Stillwater

Kaevanduse ja rafineerimistehase arendamisega püüab Euroopa vähendada sõltuvust Hiinast akudes kasutavate metallide osas.

Lõuna-Aafrika kaevandaja Sibanye-Stillwater on heaks kiitnud 588 miljoni euro suuruse liitiumikaevanduse ja rafineerimistehase rajamise Soomes, mis peaks mängima võtmerolli, aidates Euroopal vähendada sõltuvust Hiinast elektriautode jaoks olulise akumetalli osas, vahendab Financial Times.

Keliberi projekt, mis inflatsiooni tõttu läheb palju kallimaks maksma kui eelnevalt prognoositud, hakkab varustama Euroopat 15 000 tonni liitiumhüdroksiid monohüdraadiga, millest piisab 300 000 elektriauto jaoks.

«See on strateegiliselt oluline projekt nii Soome kui ka Euroopa akusektori jaoks,» ütles tegevjuht Neal Froneman.

Sibanye usub, et Keliberi projektist saab piirkonna esimene täielikult integreeritud Euroopa liitiumhüdroksiiditootja, mille esimene toodang on kavandatud 2025. aastaks.

Liitiumi hind on alates 2021. aasta algusest tõusnud kümnekordselt 75 000 dollarini tonni kohta, mis peegeldab sügavat tarnepuudust, mis võib pidurdada elektriautode kasutuselevõttu.

Hiina kontrollib hetkel 60 protsenti ülemaailmsest tootmisvõimsusest, et töödelda liitiumi toorainet akude jaoks sobivaks kemikaaliks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles