Saudid avaldasid plaani rajada pealinna uus tohutu lennujaam

Copy
Saudi kroonprints Mohammed bin Salman.
Saudi kroonprints Mohammed bin Salman. Foto: RUNGROJ YONGRIT

Saudi Araabia teatas esmsapäeval kavast rajada pealinna Ar-Riyadi uus lennujaam, mille eesmärk on soodustada linna kiiret kasvu ning täita samas kuningriigi ambitsioonikat eesmärki rahvusvahelises lennunduses.

Lennujaam, mis 2030. aastal peaks teenindama 120 miljonit reisijat ja aastaks 2050 koguni 185 miljonit lennuhuvilist, nimetatakse 86-aastase kuningas Salmani auks, andis teada tema poeg, 37-aastane riigi tegelik juht kroonprints Mohammed bin Salman, vahendas riiklik uudisteagentuur SPA.

«Lennujaama projekt on kooskõlas Saudi Araabia visiooniga muuta Riyad maailma top kümne linna majanduseks ja toetada Riyadi elanikkonna kasvu 15 kuni 20 miljoni inimeseni 2030. aastaks,» märkis SPA.

Hetkel on saudide pealinna elanike arv alla kaheksa miljoni.

Saudi Araabia lennunduseesmärkide hulgas on plaan suurendada iga-aastast riiklikku lennuliiklust 330 miljoni reisijani aastakümne lõpuks.

Samuti soovib kuningriik suunata 100 miljardit dollarit investeeringuid sektorisse 2030. aastaks, luua uue riikliku lennufirma, mis oleks saudide lennunduse lipulaev, ning vedada aastas kuni viis miljonit tonni kaupu.

Avaldusest ei selgu 57 ruutkilomeetrit hõlmava projekti maksumus.

SPA viitas ühtlasi ka kestlikele lahendustele ning rohepöördega seotud tipptehnoloogia kasutuselevõtule ehituses.

Kuningriigi tihedama lennuliiklusega lennujaam on hetkel Punase mere rannikul paiknev Jeddah, mida linn ise reklaamib kui «väravat Mekasse», kustkaudu igal aastal traavivad läbi miljonid moslemid oma hadži ja umrah' palverändudeks.

Ent ametnikud on soovinud viimastel aastatel kujundada riigi keskosas paiknevat Riyadi võistlevaks ärikeskuseks Dubaile, mis asub Araabia Ühendemiraatides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles