WSJ: Chevroni Venezuelasse naasmine ei too kiiret tootmiskasvu

Copy
Naftamahuti Maracaibos, Venezuelas.
Naftamahuti Maracaibos, Venezuelas. Foto: JORGE SILVA

USA presidendi Joe Bideni valitsus muutis oma Venezuela-poliitikat, lubades energiafirmal Chevron seal taas naftatootmist alustada, kuid ilmselt ei too see otsus lähiajal maailmaturul kaasa tooraine pakkumise olulist kasvu, kirjutab The Wall Street Journal.

 

Asjatundjate sõnul peab firma lahendama Venezuela vananevatel naftaväljadel palju tehnilisi muresid. Lisaks peab USA selleks, et tagada Venezuela nafta vool maailmaturule, vaatama üle ka hulga muid Caracase-vastaseid sanktsioone.

USA rahandusministeeriumi välisvarade agentuur (OFAC), mis tegeleb sanktsioonide jõustamisega, andis Chevronile Venezuelas tegutsemiseks uue kuuekuise litsentsi. Ettevõttel lubati jätkata nafta ja naftatoodete tootmist. Uusi puurauke puurima hakata ei tohi, küll aga remontida ja hooldada vanu.

Valge Maja langetas selle otsuse pärast Venezuela presidendi Nicolás Maduro ja opositsiooni esindajate kohtumist Mehhikos, mille käigus pooled leppisid kokku miljardite dollarite külmutatud raha suunamises humanitaarotstarbeks ja taristuinvesteeringute programmi, mis peab rakenduma ÜRO kontrolli all.

USA rahandusministeeriumi otsus Chevroni kohta võib avada Venezuelasse naasmiseks ukse ka teistele riigis varem tegutsenud naftaettevõtetele, märgib WSJ.

Chevroni prioriteet on praegu kahjustatud seadmete parandamine, elektrikatkestuste ja torujuhtmete tõrgete kõrvaldamine, väidavad asjatundjad. Lisaks peab ettevõte värbama sadu töötajaid, mis arvestades kvalifitseeritud personali lahkumist Venezuelast, võib osutuda keeruliseks, ning lahendama julgeolekumured.

«Summa, mis tuleb Venezuelasse investeerida, et taastada naftatootmine endises mahus, on lihtsalt tohutu,» ütles tööstusekspert José Chalhoub, kes töötas varem Venezuela naftavaldkonnas.

Tema sõnul kulub selleks umbes 50 miljardit dollarit. Lähma poole aasta jooksul suudab Chevron suurendada tootmist riigis tõenäoliselt vaid 20-30 tuhande barreli võrra päevas, mis ei suuda maailma naftaturgu mõjutada, märkis Chalhoub.

Uus litsents võimaldab Chevronil saada dividende neljast oma ühisettevõttest Venezuela riigile kuuluva PDVSA-ga. Konsultatsioonifirma IPD Latin America andmetel ulatus nende ühisettevõtete toodang septembri esimese 25 päeva jooksul 45 000 barrelini päevas.

Asjatundjad usuvad, et tootmise endisele tasemele, 200 000 barrelile päevas viimiseks, kulub vähemalt aasta.

Tänavu on Venezuela tootnud naftat umbes 700 000 barrelit päevas, samas kui 1990. aastatel ületas see 3 miljonit barrelit päevas.

Tõenäoliselt Chevroni naasmine Venezuelasse lühiajaliselt nafta hinda ei mõjuta, väidavad analüütikud.

«See ei saa juhtuda kohe homme. Chevroni naasmine Venezuelasse suurendab nafta pakkumist maailmaturul, kuid selleks kulub kuid ja võib-olla rohkem kui aasta,» ütles Mizuho analüütik Robert Yaeger.

Eksperdi hinnangul võib Chevroni töö taastamine riigis lähiajal vähendada nafta maailmaturuhinda mitte rohkem kui ühe dollari võrra barreli kohta.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles