Üle kolmandiku venemaalastest on sunnitud toidu pealt kokku hoidma (5)

PM Majandus
Copy
Klient 50-rublasega Omski toidupoes.
Klient 50-rublasega Omski toidupoes. Foto: ALEXEY MALGAVKO/ Reuters/ Scanpix

Ukraina sõda, kiire inflatsioon ning reaalsissetulekute kahanemine on sundinud enam kui kolmandiku Venemaa kodanikest toidu pealt kokku hoidma.

Moscow Times kirjutab VCIOMa novembris läbiviidud küsitlusele tuginedes, et toidult hoiab kokku 35 protsenti küsitletutest.

24 protsenti küsitletutest nõustus täielikult väitega, et on sunnitud toidult kokku hoidma. 11 protsenti vastanutest lausus, et on selle väitega pigem nõus.

Küsitluse korraldaja kinnitusel on toidult säästma hakanud eelkõige need, kes hindavad enda majanduslikku seisu kehvaks ning samuti 18-24-aastased elanikud. 

Kuigi Venemaa statistikaameti andmetel on reaalsissetulekud kahanenud vaid 0,8 protsenti ehk vähem kui pandeemia ajal, peegeldub supermarketite toiduosakondades vaesus. Ametliku statistika kohaselt on venemaalaste ostujõud kukkunud 24 toidukauba kategooriast 17-s.

Selle aasta üheksa kuu kokkuvõttes sai keskmise palga eest osta 91,4 kg sealiha. Aasta varem sai selle eest 97,6 kg. Joogipiima arvestuses on venemaalased vaesunud 19,3 liitri võrra, suhkrut aluseks võttes on vaesumine 166,7 kg ning soola arvestuses 264 kg.

Venemaa statistikaameti andmetel oli Venemaa elanike keskmine kuupalk kolmandas kvartalis 46 024 rubla. Kuid suurem osa elanikest võib sellisest rahast vaid und näha: 43,2 protsenti elanikest teenib kuni 27 00 rubla, iga neljas aga alla 19 000 rubla kuus. Ning peaaegu iga seitsmes Venemaa elanik peab hakkama saama kuni 14 000 rublaga kuus ehk vähem kui kaheksa dollariga päevas, kirjutab Moscow Times. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles