Infortar: Eleringi venitamise tõttu ei saa Paldiski LNG-terminalis gaasi vastu võtta (14)

Erkki Erilaid
Copy
Paldiski LNG-terminali kai
Paldiski LNG-terminali kai Foto: Alexela

Alexela ja Infortar esitasid Eleringile liitumistaotluse sooviga tuua selleks talveks Paldiskisse ujuvterminal. Tehnilistele asjaoludele viidates ei pea Elering seda võimalikuks, mis tähendab, et vastupidi valitsuse otsusele jätab Elering LNG vastuvõtuvõimekuse Paldiskis 30. novembriks loomata.

«Kuna Soome Inkoo terminal pole endiselt valmis ning Eestile lubatud eelisligipääs puudub, oleme jätkanud võimaluste otsimist ise ujuvterminal rentida ja hakata gaasi juba detsembris torudesse laskma, seepärast tegime ka 11. novembril liitumistaotluse, millele saime eelmine nädal vastuse, et gaasi Paldiskisse lähiajal tuua ei saa,» märkis Infortari tegevjuht Martti Talgre.

«Sadam on registris ja laev saab kai küljes silduda, aga ühtegi gaasimolekuli sealt torudesse lasta ei saa, kuna Elering on jätnud ühe ehitusprojektis ettenähtud seadme – kai küljes oleva laadimisvarre – kas tellimata või pole see õigeks ajaks kohale jõudnud. Piltlikult öeldes – tankla on valmis, aga tankurit pole, ükski tanker aga tankurita tanklasse ei tule,» lausus Talgre.

«Meil ei ole endiselt teada, mis ajaks Elering ehistusloa mahus Paldiski LNG-terminali valmis saab ja millal tekib ujuvterminali ühendamise võimekus. Laeva toomiseks on meil vaja teada kindlat kuupäeva, alates kevadest oleme seda Eleringilt küsinud,» lausus Talgre.

Elering: kõik tööd on graafikus

Eleringi kommunikatsioonijuhi Ain Köstri sõnul ei vasta tõele, et Elering ei saa enda ehitatavat gaasitoruühendust õigeaegselt valmis. «Meie tööd on graafikus ja valmivad õigeaegselt. Alates detsembri algusest on meie poolest võimalik gaasi võrku anda. Oleme teinud täpselt seda, mida oleme kevadest saadik lubanud,» kinnitas Köster.

Eleringi ülesanne on algusest peale olnud tema sõnul ehitada toruühendus gaasikompressorjaamast kuni Marine Loading Armini (MLA) ehk mainitud ühendusseadmeni. «Oleme seda mitu korda ka avalikult selgitanud.»

Elering on ehitanud gaasitaristut vastavalt Soome ettevõtte liitumistaotlusele ja nende esitatud parameetritele. «Kui keegi teine soovib meie taristuga liituda, siis kiire lahendus on liituda samadel tingimustel. Oleme ju ka varem öelnud, et kui tuleb mõni teine liituja, siis on võimalik, et lahendust tuleb muuta,» rääkis Köster. «Mainitud MLA on osa ujuvterminalist ehk komplektis laevaga, kuna need ei ole universaalsed, vaid võivad olla erinevatel ujuvterminalidel erinevad.»

Kai valmis enne tähtaega

Paldiski LNG-terminal koosneb kolmest osast: sadamast, Eleringi toruühendusest Balticconnectoriga ja laevast. Alexela ja Infortar vastutavad kai ja sadamarajatiste valmimise eest ning andsid oma töö ennetähtaegselt kuu aega tagasi Eleringile üle.

Eesti kaks suurt energia- ja investeerimisgruppi Alexela ja Infortar liitsid oma kogemused ja alustasid ehitustegevuse ettevalmistusega omal initsiatiivil ja rahastamisel vahetult peale Ukraina sõja algust. Alexela ja Infortar olid kevadel valmis sügiseks lahendama Eesti gaasi varustuskindluse probleemi – ehitama kai, rentima ujuvterminali ja käitama terminali. Seda eeldusel, et Elering tagab kindlaks kuupäevaks Paldiskis toru- ja turuühenduse. Kuna seda lubadust ei ole siiani täidetud, piirdus alates juunist Alexela ja Infortari roll vaid kai ehitamisega.

Alexela alustas Paldiski LNG-terminali projekti arendamist 2009. aastal, millest alates viidi läbi keskkonnamõjude strateegiline hindamine ja üldplaneeringu muutmine ning LNG-terminali keskkonnamõjude hindamine ja detailplaneeringu menetlus. 2014. aastal olid Paldiski LNG-terminali ehituseks eeltööd valmis, kuid Eesti loovutas regionaalse LNG-terminali rajamise Soomele, kus seda toona ehitama ei hakatud. Peale sel aastal alanud täiemahulist sõda Ukrainas andis Alexela teada, et on valmis kiirkorras terminali käivitama ja kaasas energeetika ja merenduse kompetentsiga Infortari.

Gaasi varustuskindluse eest vastutavad Eestis seaduse järgi süsteemihaldur Elering ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Tänavu 7. aprillil otsustas valitsus loobuda aasta lõpuks Vene päritolu gaasi kasutamisest, otsuse eelduseks seati Paldiskisse sügiseks LNG vastuvõtu võimekuse loomine ja 1 TWh ulatuses gaasivaru hankimine. LNG vastuvõtuvõimekuse rajamise sügiseks näeb ette ka praeguse valitsuse koalitsioonileping.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles