Nafta hind kukub kivina, aasta madalaim tase on käeulatuses (3)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tanklas.


Fuel, fuel prices, car refueling, gas station, petrol.

Foto Madis Veltman, Postimees
Tanklas. Fuel, fuel prices, car refueling, gas station, petrol. Foto Madis Veltman, Postimees Foto: Madis Veltman

Täna hommikul tegi nafta hind 3-protsendise languse, mis viis hinna selle aasta soodsaimate tasemete juurde.

Brenti toornafta barreli futuur odavnes ennelõunal 3% ja kukkus 81,05 dollari taseme juurde. Samal ajal odavnes ka USA WTI toornafta sort, mis vajus 74 dollari juurde.

Meie regioonis kasutusel olev Brenti sort on seega aasta alguse tasemega võrreldes 9% kallim, kuid viimaste nädalate hinnalangused annavad lootust, et aasta madalaim tase on jälle käeulatuses. Võrdluseks: tänavu 1. jaanuaril kauples Brenti barrel 77 dollari juures, nii et madalaimast tasemest lahutab Brenti napilt 4 dollarit. Nafta hind saavutas oma tänavuse tipu Ukraina sõja alguspäevil, mil Brenti barrel kerkis 139,13 dollari juurde.

Nafta hinda rõhuvad teated majanduslangusest, mis nõudlust piirab, samuti tekitab küsimusi Hiina käitumine seoses koroonapiirangutega – seal on tekkinud rahvarahutused, mis nõuavad piirangute leevendamist. Kuna Hiina näol on tegu suure naftakliendiga, siis mõjutab seal toimuv tugevalt naftaturgu.

Kui nafta hind on tagasi jaanuari alguse tasemele kukkunud, siis tanklates seda ei näe. Võrdluseks: 12. jaanuaril, mil naftabarrel maksis sisuliselt sama hinda mis täna, kirjutasid Eesti lehed, et tanklates tegid hinnad uue rekordi. Rekordiks oli toona bensiin 95 liitri eest 1,599 eurot ning diisli eest 1,41 eurot. Täna on hinnad hoopis teised.

Kui sügise alguses rõhus tarbijate rahakotti nõrgenev euro, mis oli dollari suhtes vahepeal kaotanud tervelt 16% oma väärtusest, siis nüüd on euro kallinema asunud. Siiski, võrreldes aasta alguse tasemega on euro dollari vastu kaotanud 8% oma väärtusest. Täna saab ühe euro eest 1,0454 dollarit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles