Uut iPhone'i ei pruugi saada: vägivaldne mäss tehases kahjustas Apple'i tarneid

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Töötajate ja julgeolekujõudude kokkupõrked Apple tarnija Foxconni tehases Zhengzhous sel kolmapäeval.
Töötajate ja julgeolekujõudude kokkupõrked Apple tarnija Foxconni tehases Zhengzhous sel kolmapäeval. Foto: OBTAINED BY REUTERS

Vägivaldseks muutunud töötajate mäss maailma suurimas iPhone'i tehases Kesk-Hiinas sel nädalal pingestab veelgi Apple'i tarneid ja näitab, kuidas Hiina range koroonapoliitika kahjustab ülemaailmseid tehnoloogiaettevõtteid.

Probleemid said alguse juba eelmisel kuul, kui töötajad lahkusid koroonahirmu tõttu Henani provintsi pealinnas Zhengzhous asuvast tehaselinnakust. Tööjõupuuduse tõttu pakuti töötajatele naasmiseks lisatasusid, et neid sel moel tööle tagasi meelitada.

Sel nädalal puhkesid aga töötajate protestid, sest äsja palgatud töötajad leidsid, et juhtkond on oma lubadustest taganenud. Töölistele, kes rüselesid turvaametnikega, pakuti lõpuks raha, et nad lõpetaksid ja lahkuksid tehasest.

Analüütikud ütlesid, et need mured, millega Apple seisab silmitsi oma lepingulise partneri, Taiwani tootmisettevõtte Foxonniga, kellele tehas kuulub, kiirendavad tarnepartnerite mitmekesistamise tempot ja sunnivad vaatama Hiina asemel teistesse riikidesse, näiteks Indiasse.

Wedbush Securitiesi aktsiauuringute tegevdirektor Daniel Ives ütles CNN Businessile, et nende hinnangul läheb selline tootmise seiskamine Apple'ile iga nädal maksma umbes üks miljard dollarit kaotatud iPhone'i müügi tõttu.

«Nüüd on umbes viis protsenti iPhone 14 müügist Hiinas toimunud sulgemiste tõttu tõenäoliselt müügigraafikust maha jäänud,» ütles ta.

Nõudlus iPhone 14 järele oli musta reede nädalavahetusel palju suurem kui pakkumine ja võib põhjustada suuri puudujääke, mis kestavad jõuludeni, ütles Ives, lisades, et oktoobris alanud häired Foxconnis on olnud Apple'ile suureks löögiks.

TF International Securitiesi analüütik Ming-Chi Kuo kirjutas Twitteris, et Zhengzhou ülikoolilinnakus toimunu mõjutas enam kui kümmet protsenti ülemaailmsest iPhone'i tootmisvõimekusest.

Selle kuu alguses teatas Apple, et Hiinas kehtivad koroonapiirangud mõjutavad ajutiselt tema uusima iPhone'i tarnimist, sest Zhengzhou koostetehas, kus tavaliselt töötab umbes 200 000 töötajat, tegutseb praegu koroona tõttu oluliselt väiksema võimsusega.

Zhengzhou ülikoolilinnak on alates oktoobri keskpaigast maadelnud koroonapuhanguga, mis põhjustas töötajate seas paanikat. Videod inimestest, kes Zhengzhoust jalgsi lahkusid, levisid Hiina sotsiaalmeedias novembri alguses, sundides Foxconni astuma samme oma töötajate tagasisaamiseks.

Nii teatas ettevõte, et on sel kuul neljakordistanud tehase töötajate päevapreemiaid. Nädal tagasi teatas riigimeedia, et vabadele ametikohtadele on edukalt värvatud 100 000 inimest. Teisipäeva õhtul hakkasid aga sajad töötajad, peamiselt uued palgalised, protestima neile pakutavate maksepakettide tingimuste ja ka oma elamistingimuste vastu. Kokkupõrked muutusid üha vägivaldsemaks, kui töötajatele toodi vastu suured julgeolekujõud.

Kolmapäeva õhtul naasid meeleavaldajad oma Foxconni ülikoolilinnaku ühiselamutesse, sest ettevõte oli pakkunud äsja värvatud töötajatele 10 000 jüaani (1400 dollarit) ehk ligikaudu kahe kuu töötasu, et nad töölt lahkuksid.

Apple teatas neljapäeval pärast meeleavalduste lõppemist, et neil on Zhengzhou tehases oma meeskond, kes teeb Foxconniga tihedat koostööd, et tagada töötajate murede lahendamine.

Juba enne selle nädala meeleavaldusi oli Apple alustanud iPhone 14 tootmist Indias, kuna ta püüdis mitmekesistada oma tarneahelat väljaspool Hiinat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles