Pretsedent loodud: kohus andis õiguse sanktsioneeritud venelaste kinnisvara hõivamiseks (11)

BNS
Copy
Yandexi kaasasutaja Arkadi Volož toetab EL-i hinnangul Vene valitsust sõjas Ukrainaga nii aineliselt kui ka rahaliselt.
Yandexi kaasasutaja Arkadi Volož toetab EL-i hinnangul Vene valitsust sõjas Ukrainaga nii aineliselt kui ka rahaliselt. Foto: Maxim Shemetov

​Hollandi kohus andis õiguse aktivistidele, kes skvottisid kuu aja eest Vene internetihiiu Yandex kaasasutajale Arkadi Voložile kuuluva elegantse häärberi Amsterdami Vondelparki servas.

Kohus otsustas, et skvotterid võivad majja jääda, sest see oli tühi ning ärimees, kes seal ise ei ela, kavatses Euroopa Liidu sanktsioone rikkudes maja maha müüa või välja rentida.

«Ilma sanktsioonideta oleksid skvotterid kindlasti kaotanud,» ütles maja hõivajaid esindav advokaat Heleen over de Linden. «Nii et see on tõesti väga eriline juhtum.»

Skvotterid on oma sõnumid kolme plakatiga ka ülejäänud maailmale selgeks teinud.

Esimene neist viitab Yandexi ja Vene julgeolekuteenistuse FSB tihedatele sidemetele, teised kaks on «Sõja ja kapitalismi vastu».

Skvotterid teatasid kohtuvõidust kolmapäeval veebilehel «Anarchist Federation».

«ME VÕITSIME,» kuulutasid nad, nimetades seda võiduks «kogu skvotterite liikumisele ja neile, kellele meeldib, kui (Vene) miljardäride vara konfiskeeritakse».

Skvotterid panid pärast häärberi hõivamist uksele sildi, milles tutvustati end kui Hollandi elamispindade kriisi all kannatavaid noori, ja kutsuti naabreid dringile.

Sildil selgitati, miks oligarhile kuuluv maja üle võeti. 58-aastane Volož lahkus juunis Hollandis registreeritud Yandexi juhatusest, et päästa firma sanktsioonidest.

Yandex on registreeritud Hollandis, sel on harud Euroopas, Ühendkuningriigis ja USAs, kuid äritegevus on koondunud Venemaale ja teistesse vene keelt kõnelevatesse riikidesse.

ELi hinnangul toetab Volož Vene valitsust sõjas Ukrainaga aineliselt ja rahaliselt.

Skvotterid ütlesid, et kuna Voložile on kehtestatud sanktsioonid, mille hulgas on ka ELi sisenemise keeld, oleks maja tühjaks jäänud.

Skvottimine on alates 2010. aastast Hollandi seaduste järgi kuritegu, aga «inimese kodu austamine on inimõigus, mis võib takistada väljaheitmist», selgitas advokaat Juanita van Lunen.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles