Eesti Pank: tänavune inflatsioon võib tulla oodatust kõrgem

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Katri Karing

Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere sõnul võib naftahinna mõjul kujuneda selle aasta inflatsioon kõrgemaks kui keskpank on varem prognoosinud.

Veebruaris oli hinnatõus statistikaameti tarbijahinnaindeksi kohaselt 0,4 protsent, olles 4,2 protsenti aastataguse suhtes. Inflatsioon euroalal tõusis Eurostati esialgse hinnangu kohaselt 2,7 protsendini.

«Kuigi Eesti ettevõtete müügitulu kasv eelmise aasta viimases kvartalis aeglustus, kujunes müügitulu eurodes siiski rekordiliseks. Samas jäi kasum buumiaastatele pisut alla. Nende andmete põhjal võib öelda, et Eesti majandus on seni väliskeskkonna kriisile võrdlemisi hästi vastu pidanud,» kommenteeris Lindpere.

Lindpere sõnul jäi tööjõukulude kasv võrreldavasse suurusjärku müügitulu ja kasumite kasvuga, mistõttu on senini tööjõuturu surve hindadele olnud vaoshoitud.

«Brenti toornafta praegune hind 93 eurot barreli kohta on kõrgem kui prognoosis käesolevaks aastaks oodatud 80 eurot barreli kohta. Selleks aastaks prognoosib Eesti Pank aasta keskmiseks ühtlustatud tarbijahinnaindeksi tõusuks 2,8 protsenti. Kui praegune naftahinna tase püsib, võib inflatsioon ka kõrgemaks kujuneda,» märkis Lindpere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles