EL-i energiaministrid ei suutnud gaasihinna laes kokku leppida (4)

Copy
Gaasipliit.
Gaasipliit. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Euroopa Liidu energiaministrid ei suutnud neljapäeval gaasihinna lae uues mehhanismis kokku leppida.

Ministrid kohtuvad uuesti detsembri esimesel poolel, et püüda erimeelsusi ületada, ütles Tšehhi tööstusminister Jozef Sikela, kelle riik on praegu ühenduse eesistuja.

Sikela sõnul suutsid ministrid ägedate arutelude ajal siiski kiita heaks mõned teised tähtsad meetmed, seal hulgas ühised gaasiostud vältimaks EL-i sisest konkurentsi, mis võib hindu veelgi kergitada, varustussolidaarsus rasketel aegadel ning taastuvenergia allikatele kiirendatud lubade andmine.

Mitu ministrit väitis neljapäeval, et gaasihinna lae ettepanek, mille Euroopa Komisjon vaid kaks päeva varem avalikustas, on selgelt mõeldud mitte kunagi kasutamiseks.

Poola ja Hispaania energiaminister nimetasid ettepanekut «naljaks».

EK pakutud uue mehhanismi eesmärk on vähendada Euroopa gaasiturgude volatiilsust ning tagada samal ajal gaasivarustuskindlus.

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse ja energiavarustuse relvana kasutamist on maagaasi hinnad kogu EL-is enneolematult kõrged, jõudes tänavu augusti teises pooles kõigi aegade kõrgeimale tasemele. Pea kahe augustinädala jooksul toimunud äärmuslik hinnatõus tegi Euroopa majandusele palju halba, sest mõjutas elektrihindu ja andis hoogu üldisele inflatsioonile.

Euroopa Komisjon tegi ettepaneku vältida selliste juhtumite kordumist ajutise ja sihipärase vahendiga, mis võimaldab gaasihindade äärmusliku tõusu korral gaasiturgudel automaatselt sekkuda.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles