Cronimet kogub lisaks vanametallile ka paberi-, ehitus-, lammutus- ja tootmisjäätmeid

CRONIMET Nordic OÜ
Copy

Vanametalli kokkuostmise kõrval pakub Cronimet Nordic koos sõsarettevõtetega Eesti Vanapaber ja Reco Ringmajandus ringmajanduse täisteenust, kogudes ka vanapaberit, lammutus- ja tootmisjäätmeid. Lisaks imporditakse Eestisse keskkonnasõbralikult ümbertöödeldud terasetooteid, näiteks armatuuri ja lehtmetalli.

„Oleme ajalooliselt tuntud kui vanametalli kokkuostja, kes kogub ja suunab uuele elule nii musta, värvilist kui ka roostevaba metalli. Eelmisel aastal suunasime Eesti suurima vanametalli ringmajandusettevõttena taaskasutusse 637 000 metalli, millest piisab umbes 772 000 uue sõiduauto valmistamiseks,” tutvustab Cronimet Nordicu juht Eva Pedjak.

Ta lisab, et klientidele vastu tulles ja keskkonnale mõeldes otsustas ettevõte hakata pakkuma kompleksteenust, kogudes lisaks ka vanapaberit, ehitus-, lammutus- ja tootmisjäätmeid. „Meile saab mugavalt üle anda nii paberit, pappi, kilet, ehituselt ja hoonete lammutuselt üle jäävaid jäätmeid kui ka tehaste tootmisjäätmeid. Ja meie vastutame, et need saaksid keskkonnasäästlikult ümber töödeldud. Alati tasub mõelda, milliseid jäätmeid saaksime prügimäele saatmise asemel taastootmisse saata.”

Iga kilogramm vanarauda on tähtis

Täna toodetakse maailmas iga inimese kohta aastas 240 kg terast, mis teeb kokku ligi kaks miljardit tonni ehk umbes 280 000 Eiffeli torni. Kahjuks on kaevandatud rauamaagist terase tootmine keskkonnale ääretult suur koormus, kulutades palju energiat ning tekitades vee- ja õhureostust. Rauamaagist ühe tonni terase tootmisel paisatakse õhku ligi kaks tonni CO2, värviliste metallide puhul veelgi rohkem. Ühe tonni terase taaskasutamine säästab aga maagist terase tootmisega võrreldes 80% CO2 emissioonist.

Seega on looduse säästmise seisukohalt oluline võimalikult suur osa olemasolevast metallist taaskasutada ja kuna metallidel puudub „kõlblik kuni” kuupäev, tasub kokkuostu tuua ka sellised esemed, mis on oma kaubandusliku välimuse minetanud. Õnneks on teras kõige taaskasutatavam materjal maailmas – nii terast kui ka muid metalle saab taaskasutada piiramatu arv kordi ilma, et materjali kvaliteet sellest halveneks.

Aga et ettevõtte ringmajandusahel oleks täielik, alustas Cronimet sellest kevadest uute terastoodete maale toomist neist Türgi tehastest, kuhu siit vanametalli eksporditakse. Pedjak nendib, et Türgi ja Itaalia on väga head näited, sest seal riikides toodetakse 80-90% terasest ja roostevabast terasest just vanametallist. Mündi teine külg on umbes poole maailma terasest tootev Hiina, kus vanametalli osakaal terasetootmises ei ületa 20%.

Kuigi poolteist aastat on seoses erinevate kriisidega olnud vanametallide hinnad kõrgel tasemel, on need nüüd stabiliseerunud. Pedjaku sõnul ei maksa uut hinnatõusu ootama jääda, sest väga tõenäoliselt hinnad enam sellistesse kõrgustesse ei kerki. „Kuigi hind ei ole enam nii kõrge kui pool aastat tagasi, garanteerib Cronimet oma klientidele hea hinna ja kvaliteetse teeninduse ning lisaks ütleb planeet Maa teile „aitäh” jätkusuutliku tegutsemise eest.”

Tonn vanapaberit säästab 17 puud

Cronimeti sõsarettevõte Eesti Vanapaber kogus ja suunas eelmisel aastal ümbertöötlemisele 12 000 tonni vanapaberit. See kogus säästab 204 000 puud, 36 000 000 kWh energiat, millest piisaks 12 000 keskmise Eesti kodu aastaseks elektrivajaduseks, ning 360 000 kuupmeetrit vett, millest jätkuks 11 200 keskmise Eesti pere aastaseks veevajaduseks.

„Vanapaber on samuti oluline ressurss – iga vanapaberitonn säästab 17 puud. Eesti Vanapaber proovib koguda võimalikult laia spektrit vanapaberit alates papist ja trükijäätmetest kuni ajalehtede, ajakirjade ning kodumajapidamisest tekkivate paberijäätmeteni. Vanapaber on valdavalt taaskasutatav, kui see pole just rikutud rasva ja toidujäätmetega. Paberit taaskasutades saab valmistada näiteks majapidamis- või tualettpaberit ning pakendeid,” selgitab Pedjak. Eesti Vabapaber ekspordib 90% oma toodangust, peamised turud on Soome, Leedu, Läti ja Saksamaa.

Tänavu tegevust alustanud Reco Ringmajandus tegutseb esialgu Viljandimaal, kuid eesmärk on laieneda peagi Tartusse ja Tallinna ning seejärel üle Eesti. Ettevõte korraldab jäätmete äravedu, sorteerimist ja töötlemist, mille käigus suunatakse taaskasutuse enam kui 90% kogutavast materjalist. Tellida saab ehitus-, lammutus-, tootmis-, puidu-, kivi-, betooni-, keraamika- või segajäätmete äraveoks sobiva suurusega konteineri, kuid Reco pakub ka ehitiste lammutuse täisteenust

Pedjak lisab, et tema enda isiklik eesmärk on elada samuti võimalikult jätkusuutlikult. „Ma soovin olla eeskujuks, näidates, et jäätmete vastuvõtmine ja ringmajandus on oluline osa meie tulevikust ning vanametalli kogumine on austusväärne tegevus, mitte kuritegelik ja räpane äri. Andes toodetele uue elu, saame palju teha sektori jalajälje vähendamiseks ja kindlustada endale ning oma lastele elamiseks parema paiga! Meie põhimõte on käidelda iga jäätmeliik reeglite kohaselt, et teha loodusele võimalikult vähe kahju.”

Tutvu Cronimeti tegevusega lähemalt: www.cronimet.ee

Copy
Tagasi üles