Circle K: toornafta hind kõigub turgudel kõvasti

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Diislikütuse tankur.
Diislikütuse tankur. Foto: Eric Gaillard

Toornafta hind on viimasel nädalal olnud väga heitlik, mistõttu on edasist hinnamuutust keeruline prognoosida. Suurima muutuse toob ilmselt 5. detsember, mil hakkab kehtima Vene naftaembargo, hindab Circle K.

«Toornafta hind on viimasel nädalal olnud heitlik. Esmaspäeval kukkus hind korraks isegi 82 USD/b tasemele, kolmapäeval tõusis taas 90 USD/b lähedusse ning täna hommikul liigub Brent toornafta hind 85 USD/b juures. Edasist hinnamuutust on küllaltki võimatu prognoosida, kuna tegureid, mis praeguses ajahetkes kütuseturgu mõjutavad, on mitmeid,» selgitas Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi.

Viimase nädala hinnakõikumise taga on olnud peamiselt Aasia piirkonna nõudluse langus ning laovarude seisu mõningane stabiliseerumine. «Tänasel päeval paistab turg olevat hästi varustatud, kuid jätkuvalt on palju ebakindlust seoses 5. detsembril algava Vene naftaembargoga. Pikas vaates peaks embargo energiatoodete hinda tõstma. Samuti tekitab küsimusi, milline on OPEC+ pühendumus hoida toornafta hind 90 USD/b tasemel,» lisas Sassi.

Kütusehinda mõjutab ka Hiina naftatöötlejate initsiatiiv läbi Hiina võimude otsida võimalust hoida Vene nafta voolamas ka peale sanktsioonide kehtima hakkamist. Samuti EIA prognoos, et 2023. aastal ületab naftatoodete tarbimine ülemaailmselt toodangumahtu.

See-eest hinnalanguse suunas lükkab kütusehinda COVID-19 jätkuv lai levik Hiinas ning kartus majanduslanguse ees. «Järsud intressimäärade tõstmised aeglustavad majandust ning vähendavad nõudlust kütuse järele. Ka Euroopa naftatöötlejate laod on toornaftat enne Vene naftaembargot täis varutud ning paralleelselt otsitakse võimalusi teistest riikidest naftatarne suurendamiseks,» kirjeldas Sassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles