Maksu- ja tolliamet: võltsitud kaupa tellides võib jääda ilma nii kaubast kui rahast (1)

Tarbija24
Copy
Maksu- ja tolliametnik.
Maksu- ja tolliametnik. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Maksu- ja tolliamet (MTA) tuletab musta reede eel meelde, et võltsitud kauba tellimine, olgu see oma tarbeks või väikeses koguses, võib päädida kauba konfiskeerimisega ning postipaki eest makstud raha kaotamisega. Keelatud on ka brändikaupadest tehtud koopiad.

2022. aasta algusest on toll pidanud 466 korral kinni intellektuaalomandi õiguse rikkumise kahtlusega kaupa, neist ligikaudu 70 protsenti saabus Eestisse posti- või kullersaadetisena. Probleemseteks toodeteks on MTA teatel tuntud brändi jalatsite, riiete, aksessuaaride, sh käekottide replikad. Populaarsed on ka tehnika ja elektroonika (mobiiltelefonid, laadijad, kõrvaklapid) ning mänguasjad (konstruktorid, nukud, autod). 

Maksu- ja tolliameti sõnul tunneb võltsingu ära kehva kvaliteedi ning originaalist oluliselt madalama hinna järgi. Ohusignaaliks võib olla ka valmistajariik või kirjavigadega kaubamärk tootel.

 Maksu- ja tolliamet tuletab meelde, et lisaks intellektuaalomandi rikkumisele võivad sellised tooted olla kasutajale ohtlikud tooteohutuse nõuete eiramise tõttu, näiteks kasutati mänguasjade valmistamisel mürgist plastmassi, riidevärv jääb keha külge, kõrvarõngaste materjal tekitab allergiaid jms.

Enne Euroopa Liitu saabumist läbivad postipakid tollikontrolli. Kui kontrolli käigus tekib kahtlus ning pakist avastatakse keelatud tooteid, siis pakk peetakse kinni. Kui selgub, et tegemist on võltsitud kaubaga, siis kaup hävitatakse tolli järelevalve all ning kauba tellija jääb ilma oma kaubast ja rahast. Raha tagasi saamiseks tuleb pöörduda kaubasaatja poole, mis aga ei garanteeri tulemust. Maksu- ja tolliamet rõhutab, et piirangud kehtivad ka eraisikutele.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles