Meedia: G7 soovib Vene naftahinna ülemmääraks 65–70 dollarit

PM Majandus
Copy
Vene naftatanker Ust Luga. Foto on illustreeriv
Vene naftatanker Ust Luga. Foto on illustreeriv Foto: NTB

Euroopa Liit arutab Vene naftahinna piiramist vahemikus 65–70 dollarit barreli kohta, mis on ühtlasi G7 ja Austraalia soov. Euroopa riigid on Vene naftahinna ülemmäära hinnavahemiku osas lahkarvamusel.

Euroopa Liidu valitsused ei jõudnud kolmapäeval kokkuleppele, millisel tasemel Venemaa mereveetud nafta hinda G7 kava raames piirata, ning jätkavad kõnelusi neljapäeva õhtul või reedel, teatasid ELi diplomaadid Reutersi vahendusel.

Euroopa Liit arutab Venemaa nafta hinna piiramist umbes 65 ja 70 dollari vahel barreli kohta. Tegu oleks samas siiski piiriga, mis heakskiidu korral ei alandaks tõhusalt praegu turul kaubeldava Vene toornafta hinda.

Reutersi andmetel on ELi riigid hinnapiirangute mehhanismi üksikasjade osas eriarvamusel. Mõni liikmesriik sooviks kehtestada hinnapiiri kavandatust madalamaks ja teised kõrgemaks.

Reutersi allika sõnul peavad Poola, Leedu ja Eesti 65 kuni 70 dollarit barreli kohta liiga kõrgeks, soovides kehtestada hinna ülempiiri Venemaa tootmiskulude alusel.

Küpros, Kreeka ja Malta, kellel on suur laevandustööstus ja kes kaotavad kõige rohkem Venemaa naftatranspordi takistamise korral, leiavad, et ülempiir on liiga madal ja nõuavad kompensatsiooni kaotatud äritegevuse eest või rohkem aega kohanemiseks.

Hinnapiirangut rakendatakse, keelates laevandus-, kindlustus- ja edasikindlustusettevõtetel Vene toornafta meretranspordi teenuste osutamise, kui toornafta ei ole ostetud konkreetset hinnapiiri silmas pidades.

Hinnapiiranguga oleks Venemaal palju raskem müüa naftat hinnaga, mis ületab hinnapiiri, sest maailma peamised laevandus- ja kindlustusfirmad asuvad G7 riikides. Venemaa ekspordib umbes 70–85 protsenti oma toornaftast tankeritega ning toornafta on Venemaa suurim ekspordiartikkel, mis moodustab umbes 10 protsenti maailma naftatarnetest.

Samas, kuna Vene nafta tootmiskulud on hinnanguliselt umbes 20 dollarit barreli kohta, muudaks piirhind Venemaa jaoks oma nafta müümise ikkagi kasumlikuks ja hoiaks sel viisil ära tarnepuudujäägi maailmaturul.

Naftahinnad New Yorgi ja Londoni toorainebörsil kolmapäeval langesid, kui ilmnesid teated Vene nafta ülempiiri osas. New Yorgis langes toornafta jaanuaritehingute hind 3,01 dollari võrra, 77,94 dollarini barrelist, Londonis langes Põhjamere brenti jaanuaritehingute hind 2,95 dollarit, 85,41 dollarini barrelist.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles