GALERII ⟩ Venemaa taaselustab nõukogudeaegse Moskvitši kaubamärgi (12)

PM Majandus
Copy
Moskvitš 3.
Moskvitš 3. Foto: YURI KOCHETKOV

Pärast kahe aastakümne pikkust pausi alustas Venemaa kolmapäeval Moskva lähedal asuvas tehases, millest loobus Prantsuse autotootja Renault, Moskvitši autode tootmist. Uued Moskvitš 3 autod on kaasaegse Hiina disainiga, mis ei sarnane peaaegu üldse nõukogudeaegse klassikaga.

 

Kui eelmine Moskvitši mudel oli lihtsa sedaani või luukpära disainiga, siis Moskvitš 3 on jõulise välimusega bensiinimootoriga linnamaastur, millel on LED-tuled ja suur keskne puuteekraan, vahendab Reuters.

Välimuselt on auto identne Hiina JAC-i toodetud kompaktse linnamaasturi Sehol X4-ga, mida tuntakse ka JAC JS4 nime all.

Allikad ütlesid Reutersile, et kasutatud on JACi disaini, tehnoloogiat ja platvormi, kusjuures osad on tarnitud Hiinast, ning esitlusel näidatud sõidukitel oli arvukalt JACi kleebiseid.

Moskvitš 3
Moskvitš 3 Foto: Ramil Sitdikov/SPUTNIK/SIPA

Tehase projektijuht Maksim Kljuškin keeldus siiski kinnitamast, et Hiina firma on Moskvitši partner.

«Meil on (Venemaa veoautode tootja) Kamaz välise partnerina ja meil on kaugpartner, kellega teeme koostööd,» ütles ta. «Me ei nimeta seda partnerit.»

«Esimesed Moskvitši autod tulevad tootmisliinilt maha 2022. aasta detsembris,» ütles Kamaz oma avalduses.

Moskvitš 3
Moskvitš 3 Foto: YURI KOCHETKOV

Renault müüs mais oma enamusosaluse Avtovazis Venemaa riigile väidetavalt vaid ühe rubla eest, ent kuueaastase tagasiostuõigusega. Nad müüsid ka oma tehase, mis on nüüdseks ümber nimetatud Moskva Autotehas Moskvitšiks, veel ühe rubla eest.

Kuna sel aastal on kavas toota vaid 600 sõidukit, ei muuda uus auto tõenäoliselt tööstuse süngeid väljavaateid, mille aastane müük võib esimest korda Venemaa kaasaegse ajaloo jooksul jääda alla ühe miljoni.

Moskvitš 3
Moskvitš 3 Foto: YURI KOCHETKOV

Valitsuse lõppeesmärk toota aastas 100 000 Moskvitši sõidukit, millest osa on elektriautod, on kaugelt alla tööstusharu keskmise, milleks on 200 000–300 000 sõidukit. Tesla toodab oma Shanghai tehases ainuüksi 22 000 autot nädalas.

Ministeeriumi sõnul annaks täiemahulise tootmise käivitamine tööd veel umbes 40 000 inimesele. Auto jõuab Venemaal müügile järgmisel kuul, ütles tööstus- ja kaubandusminister Denis Manturov, kuigi hinda ei ole veel avalikustatud. President Vladimir Putin kutsus eelmisel nädalal autotootjaid üles hoidma hindu madalal.

Moskvitši logo
Moskvitši logo Foto: Evgenia Novozhenina
Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles