Mõttekoda: ELi poolt maagaasile määratav hinnalagi on hale nali (1)

Erkki Erilaid
Copy
Pildil Lääne-Euroopa suurim maagaasihoidla Astora Saksamaal Rehdenis. Astora kuulub Vene gaasifirma Gazprom harufirmale Gazprom Germania Group.
Pildil Lääne-Euroopa suurim maagaasihoidla Astora Saksamaal Rehdenis. Astora kuulub Vene gaasifirma Gazprom harufirmale Gazprom Germania Group. Foto: Fabian Bimmer

ELi plaan kehtestada gaasihindadele ülempiir, et vältida augustis nähtud energia hinnatõusu kordumist, on sattunud terava kriitikatule alla. Mõttekoja Bruegel teadurid ütlevad otse, et see on «nali, mitte ülempiir».

Kriitikud leiavad, et gaasihinna ülempiir, mille kehtestamise üle on juba ligi pool aastat vaieldud, ei täida oma ülesannet. Hinnalage pooldavad liikmesriigid väidavad, et kehtestud piirmäär on selleks liiga kõrge.

Euroopa Komisjon tegi teisipäeval ettepaneku kehtestada gaasi hulgihinnale ülempiir 275 eurot megavatt-tunni (MWh) kohta. Ülempiir kehtiks samas ainult siis, kui hinnad püsivad kahe nädala jooksul sellest tasemest kõrgemad ja on üle 58 euro MWh kohta kõrgemad kui veeldatud maagaasi viimase kümne päeva keskmine hind.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles