Riigikogu liige küsis peaministrilt soovitusi hinnatõusus äraelamiseks (2)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Jaanus Karilaid
Jaanus Karilaid Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Keskerakondlane Jaanus Karilaid küsis peaminister Kaja Kallaselt soovitus, millelt peaks alla keskmist palka teeniv inimene kokku hoidma, et galopeeriva hinnatõusu tingimustes ära elada.

«Suhkru hind on tõusnud üle 80, munad üle 54, loomaliha üle 53 protsendi, küttepuud üle 100 protsendi, gaas üle 88 protsendi. Mille arvelt peab täna kokku hoidma inimene, kes teenib alla keskmise palga?» uuris Karilaid riigikogu infotunnis.

Peaministri sõnul on hinnakasv olnud märkimisväärne, kuid seda tuleb vaadata pikas perspektiivis. «Eesti taasiseseisvumisest tänaseni on sissetulekud kasvanud 45 korda, pensionid 60 korda, hinnad ei ole nii palju kasvanud,» ütles Kallas.

Eesti taasiseseisvumisest tänaseni on sissetulekud kasvanud 45 korda, pensionid 60 korda, hinnad ei ole nii palju kasvanud.

Kaja Kallas

Peaministri sõnul teeb talle väga muret, et on käimas majanduse jahenemine ja osadel ettevõtjatel läheb väga halvasti ja see toob kaasa koondamisi. Samas loodi eelmisel aastal Eestis 22 500 uut töökohta ja hõive kasvas kolm protsenti. «Ka täna on saldo plussis ja Eesti tööhõive ei ole madal, vaid väga kõrge,» ütles peaminister.

Kallase sõnul aitab riik inimestel elada üle see raske talv, et neil oleks rohkem võimalusi tarbida meie ettevõtjate tooteid ja teenuseid.

Karilaiu hinnangul on sellest galopeeriva hinnakasvu kontekstis vähe. Keskerakond annab omalt poolt järjekordselt sisse toiduainete käibemaksu alandamise eelnõu, mis on eelmistel kordadel põrunud.

«Oleme veendunud, et see alandaks hindu ja ei sunniks inimesi oma toidukorvi kärpima,» lausus Karilaid.

Kallas märkis teiste riikide kogemusele tuginedes, et käibemaksulangetus ei jõua tarbijateni. «Läti alandas käibemaksu 16%, hinnad langesid üks-kaks protsenti,» ütles peaminister.

Peaministri kinnitusel ei saa sotsiaalpoliitikat teha läbi maksude. «Käibemaksu alandamisest võidavad need, kes kõige rohkem tarbivad,» märkis Kallas. «Ka neis riikides, kes on alandanud toidu käibemaksu, on toidu hinnad kallimad kui meil, Soomes näiteks.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles