Venemaalt põgeneb raha rekordtempos (3)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Vene rubla Kremli taustal.
Vene rubla Kremli taustal. Foto: Maxim Shemetov/REUTERS/Scanpix

Venemaalased on sel aastal riigist raha välja viinud rekordilises mahus.

Selle aasta üheksa kuuga on venemaalased välispankadesse viinud 32 miljardit dollarit, vahendab Moscow Times Venemaa keskpanga analüüsi. Kokkuvõttes on venemaalaste hoiused välispankades enam kui kahekordistunud: kui jaanuaris oli summa 30,6 miljardit dollarit, siis septembri lõpuks oli see kasvanud 63,1 miljardi dollarini.

Ukraina ründamise järel võtsid Venemaa elanikud veebruaris pangakontodelt välja 4,5 miljardit. See on ajaloo rekordiline summa. Pärast keskpanga seatud piiriüleste tehingute piirangut, langes väljavool märtsis 1,7 miljardi dollarini ning aprillis oli see number 1,4 miljardit dollarit. Kuid summad hakkasid suurenema taas mais, pärast keskpanga piirangu lõdvendamist: mais oli väljaviidav summa 1,7 miljardit dollarit, mis juunis kolmekordistus 5,2 miljardi dollarini. Juulis ning augustis väljavoolanud summa oli veidi suurem: vastavalt 5,6 ning 5,4 miljardit dollarit.

Uut hoogi saadi septembris, mil püsitati ka uus raha väljavoolu rekord: kuuga, mil Kreml mobilisatsiooniplaanidega lagedale tuli, liikus välismaistele arvetele 6,7 miljardi dollarit.

Oktoobrikuist statistikat ei ole Venemaa keskpank veel avaldanud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles