Kaja Kallas: toiduainete käibemaksu alandamine ei aita inimesi (2)

BNS
Copy
Toidukorv. Pilt on illustreeriv.
Toidukorv. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Peaminister Kaja Kallas ütles kolmapäeval riigikogu infotunnis, et toiduainete käibemaksu alandamisest ei oleks kasu, sest see ei jõuaks inimesteni.

Kallas tugines teiste riikide praktikale, kes on toiduainete käibemaksu alandanud, aga hinnad ei ole alanenud. «Läti meie kõrval alandas toiduainete käibemaksu 16 protsenti, hind langes üks-kaks protsenti,» lausus peaminister.

«Kui me vaatame käibemaksu, siis käibemaksualandusest võidavad kõige rohkem need, kes kõige rohkem tarbivad. Ehk siis see läheb pigem rikastele, kui ta läheb nendele, kellel tõeliselt on abi vaja,» sõnas peaminister.

Ta lisas, et riikides, kus on käibemaksu alandanud ja kellel on toiduainete käibemaks palju väiksem, on toiduainete hinnad endiselt kõrgemad kui Eestis. «Lähedalt võib tuua näiteks Soome. Ungaris on toiduained soodsama käibemaksu määraga ja lisaks sellele on sealne valitsus ka väga agressiivselt püüdnud kehtestada piirhindasid. Tulemus on selles, et nende toiduainete inflatsioon on 43 protsenti ehk nende toiduainete hinnad tõusevad palju kiiremini kui näiteks meil, kellel seda käibemaksualandust ei ole,» märkis Kallas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles