Arto Aas töötajate palgasoovidest: palgaootused peavad vähenema (5)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Arto Aas.
Arto Aas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

Töötajate palgaootused peavad vähenema, sest majandus on jahtumas, lausus Eesti Tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas värsket Palgainfo Agentuuri uuringut kommenteerides. 

Palgainfo Agentuuri ja tööportaali CVKeskus.ee värskest üle 9200 osalejaga töötajate küsitlusest selgub, et töötajate mediaanpalgaootus on 1800 eurot kätte. Seda on aastatagusega võrreldes 300 euro võrra enam.

«Palgaootused peavad vähenema, sest majandus on jahtumas ja koos majandusega teeb seda ka tööturg. Mõnes sektoris on kriis juba ka käes, ettevõtjad on vähendanud tegevust või selle sootuks lõpetatud,» lausus Aas, lisades, et mitmes sektoris on  töötajad juba ka lihtsam leida. «See on koondamiste ja tööpuuduse tõusu juures loogiline,» lausus ta. 

Tööturu jahtumisest annab Aasa sõnul märku ka majandusliku kindlustunde uuring. Nii Euroopa tööstus- kui kaubandussektori töötajad vastasid sellele oktoobris, et plaanivad järgmise kolme kuu jooksul töötajate arvu pigem vähendada. Kaubandus ja tööstus on suured tööandjad, pakkudes tööd ca kolmandikule töötajatest.

Statistikaameti andmetel oli Eesti keskmine brutopalk ehk tasu, millest maksud on veel maha arvamata,  teises kvartalis 1 693 eurot, kerkides aastaga 10,1 protsenti. Juuni keskmine brutopalk oli 1 754 eurot ehk 10,6 protsenti aastataguses kõrgem. 

Eesti inflatsioon on tänavu olnud Euroopa esirinnas ulatuses aasta baasil kõvasti üle 20 protsendi taseme ehk mullusega võrreldes on palga ostujõust kadunud pea veerand.  Statistikaameti ostujõu kalkulaatori arvutuste kohaselt tagaks mulluse 1500 euroga samaväärse ostujõu praegu 1874 eurot. 

Järgmise aasta palgatõusudeks prognoositakse hetkel Aasa ssõnul 7-8%. Keskmise töötaja palka iseloomustab tema sõnul statistilisest keskmisest paremini mediaanpalk. Mediaanpalk oli teises kvartalis 1400 eurot, eelmise aasta sama ajaga võrreldes kasvas see enam kui kümnendiku võrra.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles