Norra arendab uut gaasimaardlat, mis tooks turule veelgi enam maagaasi

Copy
Equinori lipp.
Equinori lipp. Foto: Ints Kalnins

Energiakontsern Equinor ja tema partnerid investeerivad 14,8 miljardit Norra krooni (1,42 miljardit eurot) uude Norra gaasivälja, mis hakkab varustama Suurbritanniat ja Euroopat, teatas Equinor teisipäeval.

Norra meres 1350 meetri sügavusel asuv Irpa maardla sisaldab hinnanguliselt 20 miljardit kuupmeetrit kaevandatavaid gaasivarusid, mis vastab ligi 2,4 miljoni Briti majapidamise tarbimisele seitsme aasta jooksul, teatas Equinor oma avalduses.

Norra ettevõttele Equinor kuulub projektist 51 protsenti, Saksamaa ettevõttele Wintershall DEA 19 protsenti, Norra riiklikule kontsernile Petoro 20 protsenti ja Briti Shellile 10 protsenti.

Maardla peaks alustama tootmist 2026. aasta lõpus ja olema kasutusel kuni 2039. aastani.

Irpa maardla, mida varem tunti Asterixi nime all, gaasi kaevandatakse veealuste rajatiste abil, mis on torujuhtme kaudu ühendatud olemasoleva Aasta Hansteeni maardlaga, mille kasutusaega pikendatakse seitsme aasta võrra.

Norra on Venemaast möödunud Euroopa suurima maagaasitarnijana pärast seda, kui Moskva sissetung Ukrainasse tõi kaasa energiaimpordi vähenemise Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles