OECD ennustab Eestile selleks aastaks majanduskasvu

BNS
Copy
OECD.
OECD. Foto: FELIPE TRUEBA

Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD) prognoosib oma värskes maailmamajanduse ülevaates Eestile selleks aastaks 0,8-protsendist majanduskasvu, tuleva aasta kasvuks 0,5 protsenti ja 2024. aastal 3,2 protsenti.

Veel tänavu juunis ootas OECD Eestile sel aastal kasvu 1,3 protsendi juures, järgmisel aastal aga 1,8 protsenti. Kasvu aeglustumise taga on ebakindluse tõttu vähenev siseturu nõudlus ja peamiste kaubanduspartnerite kehvad väljavaated, selgub raportist.

Inflatsioon peaks hiljemalt selle aasta lõpuks jõudma tipuni ja siis aeglustuma. Tarbijahindade indeks tõuseb tänavu OECD prognoosi järgi 20,2 protsenti, tuleval aastal aga juba 10,8 protsenti ning 2024. aastal 2,8 protsenti. Majapidamiste säästmise võimekus kukub samal ajal 2022. aasta 2,7 protsendilt netosissetulekust 0,6 protsendiga miinusesse 2023. aastal ja 6,2 protsendiga miinusesse 2024. aastal.

Ka töötuse määr hakkab OECD hinnangul tõusma, 2022. aasta 5 protsendilt 5,3 protsendini tuleval ja 6 protsendini ülejärgmisel aastal.

Organisatsiooni hinnangul peaks Eesti rahanduspoliitika jätkuvalt kaitsma kõige haavatavamaid ühiskonnagruppe inflatsiooni eest, aga samas on vaja meetmete paremat sihtimist, et vältida inflatsioonisurve suurendamist. Samuti tuleks jätkata ajenditega energia säästmiseks.

Energia impordiallikate mitmekesistamine ja võrgu uuendamine aitaks tugevdada majanduse vastupidavust ja edendada võimekust rohepöördeks. Sõjapõgenike efektiivne lõimimine aitaks samal ajal leevendada püsivat oskustööjõu puudust, leiab OECD.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles