Gazprom ähvardab kärpida tarneid ka läbi oma viimase Euroopasse suunduva gaasitoru

Erkki Erilaid
Copy
Gazpromi tankla Moskvas.
Gazpromi tankla Moskvas. Foto: Kirill Kudryavtsev

Gazprom ähvardab vähendada järgmisel nädalal oma gaasivoogusid Ukraina kaudu Euroopasse, et eeldatavasti sundida külmade talviste ilmade saabudes eurooplasi kasutama oma gaasivarusid, vahendas Bloomberg.

Ukraina trass on viimane järelejäänud torujuhe, mida mööda ikka veel Vene gaas Lääne-Euroopasse liigub. Kuna kauplejad ja poliitikakujundajad on olnud valmis ka selle juhtme voogude piiramiseks, siis tõusid gaasihinnad selle uudise peale vaid 2,6 protsenti. Hollandi gaasibörsil tõusid täna detsembrifutuuride hinnad 116 eurolt 119 eurole megavatt-tunni eest. Euroopa gaasihoidlad on praegu täidetud 95 protsendi ulatuses ja sellest peaks leebema talve korral tarbijatele jätkuma.

Gazprom teatas Telegram-kanalil, et kuna osa Moldovale mõeldud gaasikoguseid hoitakse Ukrainas kinni, siis piiratakse alates 28. novembrist transiidimahtusid vastavalt Moldaavia klientideni jõudmata gaasi kogustele. Toru kasutatakse ka edasiseks gaasitranspordiks Euroopasse, kuid juba palju madalamal tasemel.

Euroopas tuntakse muret, et probleem Moldova gaasiga võib olla siiski toru täieliku sulgemise algus, kuna vaidlused lepinguklauslite ja regulatsiooni üle on ka varem andnud Kremlile nende hinnangul piisava põhjuse tarnete peatamiseks.

Gazpromi hinnangul hoitakse Ukrainas praegu 52,52 miljonit kuupmeetrit gaasi, mis oli mõeldud Moldovale. Praegu saadab Gazprom Ukraina kaudu Euroopasse umbes 43 miljonit kuupmeetrit gaasi päevas.

Gazprom on alates oktoobrist vähendanud gaasivoogusid Moldovasse 5,7 miljoni kuupmeetrini päevas ning lubanud neid seni samal tasemel hoida ka järgmisel kuul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles