Gaasi hind langeb detsembris kodutarbijatele 40 protsenti

BNS
Copy
Eesti Gaas.
Eesti Gaas. Foto: Eero Vabamägi

Seoses hindade langusega gaasi maailmaturul jätkub gaasi hinna langus Eesti kodutarbijale ka detsembris.

Reedel teatas Eesti Gaas, et langetab kodukliendi paindliku paketi praegusest 35 protsenti madalamat detsembrikuu hinda veel täiendavalt 5 protsenti – uus hind alates 1. detsembrist on 1,75 eurot kuupmeetrist koos käibemaksuga.

Sama palju hakkab gaasi kuupmeeter detsembrist maksma ka 220 Energia klientidele. «Novembrikuu hind on meil 2,85 eurot kuupmeetrist ja 1. detsembrist 1,75 eurot kuupmeetrist,» teatas ettevõte BNS-ile.

Eesti Energia hinnalangetus jääb mõnevõrra tagasihoidlikumaks.

«Eesti Energial on kohustus muutuvas paketis gaasikliente teavitada neile kehtivast gaasihinnast 30 päeva enne tarneperioodi algust. Hind sõltub arvutamise hetkel kehtivatest turuhindadest, sest samal ajal, kui hinnast teavitatakse, ostab Eesti Energia klientide jaoks vajaliku koguse gaasi ka turult ära. Detsembrikuu hind Eesti Energia klientidele kinnitati seega juba novembri alguses ning see on novembrikuu hinnast 27 protsenti väiksem, ehk 2,1 eurot kuupmeetrist koos käibemaksuga,» selgitas ettevõtte energiatoodete osakonna juht Armen Kasparov.

Alexela klientidele alaneb hind detsembrist samuti alla kahe euro. «Kuna maagaasi maailmaturu hinnad on viimastel kuudel langenud ja novembri algusest ka püsinud madalamal tasemel, siis saame gaasi hindasid korrigeerida. 1. detsembrist on kuupmeetri hind koos käibemaksuga 1,79 eurot,» ütles Alexela kommunikatsioonijuht Marit Liik.

Veel augustikuu lõpus kinnitasid suuremad gaasimüüjad gaasi oktoobrikuu hinnaks kodutarbijale üle 4 euro kuupmeetri kohta. Novembris alanesid gaasikuupmeetri hinnad juba alla kolme euro.

Eesti Gaasi juhatuse esimees Margus Kaasik põhjendas hinna langetamist tavapärasest soojemate sügisilmadega, mille tõttu on nõudlus olnud väiksem. Teise põhjusena tõi Kaasik välja, et Vene gaasituru äralangemise tõttu tekkinud ärevus on taandunud ja uued tarneahelad välja kujunenud, mille tulemusel Euroopa gaasimahutid on 95 protsendi ulatuses täis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles