Katar sõlmis Hiinaga maailma pikima gaasitarnelepingu

Copy
Katarile kuulub maailma suurim LNG alus Q-Max Mozah.
Katarile kuulub maailma suurim LNG alus Q-Max Mozah. Foto: wikimedia creative commons

QatarEnergy teatas esmaspäeval 27-aasta pikkusest maagaasitarnete lepingust Hiinaga, nimetades seda pikimaks, mida on kunagi nähtud, tugevdades sidemeid Aasiaga, samal ajal kui Euroopa püüab leida alternatiivseid maagaasi allikaid.

Riiklik energiaettevõte saadab oma uuest North Field East projektist Hiina naftafirmale Sinopec neli miljonit tonni veeldatud maagaasi aastas, teatas QatarEnergy.

Katari energiaminister ja QatarEnergy tegevjuht Saad Sherida al-Kaabi ütles, et tegemist on «kõige pikema gaasitarnelepinguga veeldatud maagaasi tööstuse ajaloos».

Aasia riigid eesotsas Hiina, Jaapani ja Lõuna-Koreaga on Katari gaasi peamine turg, millest on Euroopa riigid pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse üha enam huvitatud.

Läbirääkimised Euroopa riikidega on aga olnud raskendatud, kuna Saksamaa ja teised riigid ei taha sõlmida selliseid pikaajalisi lepinguid, nagu on sõlmitud Aasia riikidega.

North Field on Katari veeldatud maagaasi tootmismahu laiendamise keskmes, mille eesmärk on suurendada 2027. aastaks veeldatud maagaasi tootmist rohkem kui 60 protsendi võrra, 126 miljoni tonnini aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles