Nõudlus Moskva luksuslike uusarenduste järele on järsult kukkunud

PM Majandus
Copy
Naised enam kui kümme aastat tagasi Moskva Miljonäride messil.
Naised enam kui kümme aastat tagasi Moskva Miljonäride messil. Foto: Denis Sinyakov/ AFP/Scanpix

Nõudlus Moskva kesklinna luksuslike uusarenduste korterite järele on selle aasta kümne kuu kokkuvõttes langenud 46 protsenti: selle aasta algusest on tehtud vaid 557 tehingut. Mullu samal ajal oli neid 1023, kirjutab Moscow Times.

Nõudlus luksuslike uusarenduste järele on langenud, sest osa ostjaid on riigist lahkunud või ostud edasi lükanud. Need, kes on siiski otsustanud raha kinnisvarasse paigutada, eelistavad järelturu kortereid, tõdevad Intermark Real Estate’i eksperdid. Oma osa mängib siin ka luksuslike uusarenduse hinnatõus: nimelt kerkisid ruutmeetrihinnad oktoobris rekordilisele tasemele ning ruutmeetri eest küsiti 1,728 miljonit rubla ( 27 611 eurot). Tehingute kaalutud keskmine hind on aastatagusega võrreldes kerkinud 20 protsenti . Kuna aga ostja on uusarendustes hakanud eelistama väiksemaid kortereid, on tehingute hind tänavu kokku 77 miljardit rubla ehk 24 protsenti mullusest madalam.

Järelturul on müüjad ekspertide sõnul mobiilsemad ehk valmis kauplema. Ning praegu on üsna lihtne hinnas 18 protsenti soodustust saada. Kui aga müüjal on tarvis kaubast kiiresti lahti saada, ollakse valmis hinnas ka 30-40 protsenti alla laskma.

Nõudlus valmis korterite järele on oktoobris hüppeliselt tõusnud ning Moskva kesklinnas tehakse 80% tehingutest järelturu korteritega. Aasta varem tehti kaks kolmandikku tehingutest uusarenduste korteritega.

Intermark Real Estate’i partner Dmitri Halin tões, et praeguses olukorras, kus Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu on logistika raskendatud, valik vähenenud ning materjalide hinnad tõusnud, kardavad ostjad, et arendajad ei suuda ehituse tähtaegadest ega ka lubatud kvaliteedist kinni pidada. Ja kuigi järelturu korteritel võib olla puudusi, on need kohe näha ning ost seetõttu vähem riskantne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles