Luminor: turge toetab inflatsiooni raugemise lootus

BNS
Copy
Luminori pank.
Luminori pank. Foto: Taavi Sepp

Luminor leiab oma turuülevaates, et arenenud turgudele avaldas oktoobris positiivset mõju lootus, et inflatsiooni tipp on käes, samas on keskpangad lubanud jätkata intressitõusudega.

Luminori privaatpanganduse portfellihalduri Kalle Kose sõnul olid finantsturgude hinnamuutused oktoobris positiivsed, kuid muutlikud, välja arvatud arenevad turud, mis olid miinuses.

«Peamine tegur, mis avaldas arenenud turgudel positiivset mõju, oli lootus, et oleme juba jõudnud inflatsiooni tippu ja USA Föderaalreservi rahapoliitika on edaspidi vähem agressiivne,» märkis Kose pressiteates.

Ühendkuningriigi keskpank pidi oktoobris koos piirava rahapoliitikaga, mille eesmärk on ennekõike tõkestada inflatsiooni, võtma erandkorras meetmeid, et ennetada finantsturgude liikumist krahhi suunas.

«Keskpank algatas range ajapiiranguga riigivõlakirjade ostuprogrammi, mis võib Ühendkuningriigi võlakirjaturgu stabiliseerida,» ütles Kose, selgitades, et Ühendkuningriigi keskpanga sõnul on see erakorraline turusekkumine ajutine ja ei ole kvantitatiivse lõdvenemise põhine võlakirjade ostmine, mis on rahapoliitiline vahend.

Teisel pool Atlandi ookeani lisas turgudel hoogu Ameerika Ühendriikide ettevõtete kvartalitulemuste avaldamine. «Turud seisid pärast suurima turukapitalisatsiooniga ettevõtete, näiteks Microsofti, Meta ja Amazoni tulemuste avaldamist silmitsi ümberhindlusega, mis vähendas kohe ettevõtete turuväärtust 10–25 protsenti,» rääkis Kose. Oodatust kehvemad majandustulemused ja järsk ümberhindlus mõjutasid negatiivselt suurimaid turuindekseid, sest need ettevõtted moodustavad peamistest turuindeksitest lõviosa.

Ka keskpankadelt on tulnud Luminori hinnangul huvitavaid arenguid. Turuosalised jälgisid pingsalt Föderaalreservi istungit novembri esimestel päevadel, mis tõi oodatult baasintresside tõstmise. «Kuna USAs on olukord tööturul jätkuvalt tugev ja inflatsioon püsib kõrgel, võib oodata, et intressimäärade tõstmine jätkub,» nentis Kose.

Euroopa Keskpank tõstis oktoobri lõpus toimunud kohtumisel kolme peamist intressimäära: põhiliste refinantseerimistoimingute intressimäära, laenamise püsivõimaluse intressimäära ja hoiustamise püsivõimaluse intressimäära 0,75 protsendipunkti, vastavalt 2, 2,25 ja 1,5 protsendini, märkides, et vajaduse korral tõstetakse neid veel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles