Putin nõuab autodele hinnakontrolli kehtestamist (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Ladade pood Iževskis.
Ladade pood Iževskis. Foto: ALEXEY MALGAVKO

Vladimir Putin nõudis valitsuselt autodele hinnakontrolli kehtestamist, sest sanktsioonide tõttu on autode müük kukkunud Venemaal esmakordselt alla miljoni sõiduki aastas.

Autode müük on kukkunud üle 60 protsendi ning võib langeda veerandini võrreldes sellega, mis müüdi kümmekond aastat tagasi, vahendab Reuters riigi suurima autotootja Avtovaz juhi Maksim Sokolovi hinnangut.

Automüügi kokkukukkumise põhjusteks on välismaiste autotootjate, nagu Renault ja Mercedes-Benz, lahkumine riigist, aga ka massimobilisatsioonist põhjustatud nõudluse järsk langus.

Kuid paljuski on automüügi languse põhjuseks ka sõidukite kõrgemad hinnad koos elanike elustandardi langemisega, aga ka välismaal valmistatavate komponentide puudusega. Lada viimane mudel valmistatakse ilma turvapatjade ja pidurite blokeerimisvastaste seadmeta.

Putin tunnistas sel nädalal, et olukord pole kerge ning ütles, et valitsus peab muutma autod taskukohasemaks ning tema sõnul on nende hinnad kerkinud põhjendamatult.

Sokolovi sõnul langeb autode müük Venemaal uuemal ajal esmakordselt alla miljoni.

«Eelmisel aastal oli see 1,6 (miljonit); kui jumal soovib, tuleb sel aastal 670 000 kuni 700 000,» ütles ta Venemaa igaaastasel transpordinädala konverentsil.

2012. aastal müüdi Venemaal aastas umbes kolm miljonit sõidukit, kuid hiljem kukkus müük järsult pärast 2014. aastat, kui lääneriigid kehtestasid Krimmi annekteerimise tõttu Venemaale sanktsioonid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles