Nii odavat hinda pole mitu nädalat nähtud: nafta vajus alla 90 dollari

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Tankla
Tankla Foto: Tairo Lutter

Nafta on käesoleva nädala jooksul ligi 8% odavnenud.

Brenti toornafta barrel on viimase viie päeva jooksul maailmaturul odavnenud 7,8%. Täna vajus barreli hind esimest korda alates oktoobri lõpust alla 90 dollari piiri ja kaupleb praegu 88 dollari taseme juures.

Hinnalanguse taga on ennekõike kauplejate hirm majanduse aeglustumise ees,mis toob reeglina kaasa nõudluse kahanemise. Samuti mõjutavad hinda naftakartelli OPECi prognoosid, mille kohaselt samuti soovijate kogused väiksemaks jäävad.

Naftakauplejate pilgud on suunatud Hiinasse, kus praegu 0-covid poliitika nõudlust kunstlikult all hoiab. Kui viimastel nädalatel on tulnud teateid selle kohta, et ka Hiina hakkab koroonapiiranguid lõdvendama, siis nüüd kardetakse, et koroonajuhtumine arvu tõustes ei tule lõdvendamisest midagi välja.

Alates aasta algusest on nafta kallinenud 14%. Nafta hind saavutas tänavuse tipptaseme Ukraina sõja hakul, kuid on alates suvekuudest üsna stabiilses rütmis langenud. Viimase kuu aja jooksul on langus olnud ca 5%.

Eesti tanklates peaks lisaks nafta enda hinna langusele leevendust tooma ka valuutaturul toimuv. Kuna naftaga kaubeldakse dollarites, survestas Euroopa mootirikütuste hinda korralikult kukkuv euro. Nüüd on euro dollari suhtes taas jõudu juurde saanud ja kaupleb täna 1.04 dollari tasemel. Viimase kuu ajaga on euro dollari suhtes kerkinud 6%, mis teeb siinsetele ostjatele nafta soodsamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles