Jaapanis tõusis inflatsioon neljakümne aasta kõrgeimale tasemele

Copy
Tokyo lennujaam. Pilt on illustratiivne.
Tokyo lennujaam. Pilt on illustratiivne. Foto: FRANCK ROBICHON / EPA / Scanpix

Jaapani tarbijahinnad tõusid oktoobris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 3,6 protsenti, mis on kõrgeim näitaja alates 1982. aasta veebruarist. Tõusu taga on peamiselt kõrged energiahinnad ja nõrk jeen.

Jaapani keskpanga jälgitava põhinäitaja, värskete toiduaineteta arvestatud tarbijahinnad tõusid eelmisel kuul aastases võrdluses 3,6 protsenti. Näitaja ületas keskpanga kahe protsendi eesmärgi seitsmendat kuud järjest. Samas oli kasv alates 2014. aasta septembrist kõrgeim.

Trading Economicsi andmetel ennustasid analüütikud keskmiselt 3,5-protsendist kasvu.

Toit kallines Jaapanis 6,2 protsenti, kütus, elekter ja vesi 14,6 protsenti, sealhulgas elekter 10,9 protsenti. Transpordi- ja telekomiteenuste hinnatõus oli kaks protsenti.

Tarbijahinnad tõusid Jaapanis oktoobris 0,6 protsenti, mis on suurim tõus alates 2014. aasta aprillist. Septembris kasvas see näitaja 0,3 protsenti.

Jaapani peaminister Fumio Kishida ütles, et valitsus eraldab majanduse toetuseks 260 miljardit dollarit, et leevendada nõrga jeeni ja inflatsiooni mõju. Pakett sisaldab meetmeid palkade tõstmise julgustamiseks ja kodumajapidamiste energiaarvete toetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles