USA praegune intressitase soodustab inflatsiooni kasvu, aktsianvestoritele see jutt ei meeldinud

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
USA keskpanga St. Louise harupanga juhi James Bulllardi arvates peaks USA intressitase olema palju kõrgem, et hakata inflatsiooniga võitlema.
USA keskpanga St. Louise harupanga juhi James Bulllardi arvates peaks USA intressitase olema palju kõrgem, et hakata inflatsiooniga võitlema. Foto: Reuters/ScanPix

Ameeriklasi keedetakse nagu konni aeglasel tulel. Sellest, et inflatsiooniga võitlemiseks peaks intressitase olema palju kõrgem, ei taheta eriti rääkida. Analüütikud ja investorid kõigutavad vaikselt vastavalt makronäitajatele oma ootusi kõrgemaks või madalamaks.

Eile ajas aktsiainvestoritel kopsu üle maksa kaks asja. Esiteks võlakirjaturg prognoosib USA majanduslangust, mis Wall Streetile teps mitte ei meeldi. Teiseks ütles USA keskpanga St. Louise president James Bullard, et inflatsiooni efektiivseks piiramiseks peaks intressitase olema 5–7%.

Investoritele see sõnum ei meeldi. Nemad on arvestanud, et USA baasintressimäär teeb tipu tasemel 5%. Eile võeti intressiturul nägemus, et 4,75–5% asemel teeb baasintressimäär tipu 5–5,25% peal.

USA valitsuse 2-aastase võlakirja tootlus hüppas 4,29% pealt 4,46%-le, olles nüüd 69 baaspunkti kõrgemal USA 10-aastasest võlakirjade omast. See on suurim negatiivne vahe alates 1981. aastast. Tavaliselt on lühiajaliste võlakirjade tootlus madalam pikaajalisest. Kui pikaajaliste võlakirjade tootlus on lühiajalistest madalam, viitab see majanduslanguse riskile.

«Bullardi sõnum oli, et USA keskpank ei soovi, et neilt hakataks ootama ennatlikult finantsolude lõdvendamist,» ütles NatWest Marketsi analüütik Brian Dainerfield Reutersile ja lisas, et sõnum jõudis kohale.

Bullard rikkus aktsiainvestorite unistused sellest, et viimane madalam inflatsiooninäit võiks võtta keskpangalt maha intressitõstmise hoogu. Varem on heietatud lootusi, et ehk juba tuleval aastal hakkab USA keskpank intressimäära suisa langetama.

Nasdaq langes eile 0,4%, S&P 500 0,3% ja Dow Jonesi tööstuskeskmine 0,02%.

Ka Aasia aktsiaturgudel pole suuri indeksiliikumisi. Hiina aktsiad langesid 0,5%, Hongkongs oli 0,4% ja Jaapanis 0,1% langus, kuid Austraalia tõusis 0,2%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles