Koduostjad eelistavad paneelmajade asemel uusi kortereid

BNS
Copy
Kortermaja Tallinnas. Pilt on illustratiivne.
Kortermaja Tallinnas. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ivest / Postimees / Scanpix

Vaatamata üldisele hinnatõusule ja ärevale ajale majanduses, pole kinnisvaraostjate eelistused muutunud ja kvaliteedis järeleandmisi ei tehta, näitab kinnisvaraportaali Kinnisvara24 statistika.

Kuigi üleüldise hinnatõusu, kõrge inflatsiooni ja euribori tõttu jääb inimestele kätte vähem raha ning ka pangad on selgelt välja öelnud, et annavad sama palgaga inimestele väiksemas summas kodulaenu kui aasta tagasi, pole kinnisvara valimisel märgata tarbijate ootuste langust, nentis Kinnisvara24 tegevjuht Urmas Uibomäe pressiteates.

«Huvi kvaliteetse kinnisvara järele on endiselt suur. Kõrgete energiahindade tõttu eelistatakse energiasäästlikke uusi või kvaliteetselt renoveeritud kodusid. Ja kuigi ostujõud on langenud, siis ei ole inimesed valmis tegema järeleandmisi või valima vanemat ja soodsamat kinnisvara,» kinnitas ta.

Kodulaenu taotluste arv on langenud

Pankade statistika näitab, et kodulaenu taotluste arv on langenud. Tehingustatistika kinnitab ka tehingute arvu langust, kuid hinnalangust pigem mitte. Uibomäe sõnul on vähenenud eelkõige selliste korterite ostmine, mida ostetakse investeeringuks ja väljaüürimiseks. «Investorid on äraootaval seisukohal ja lükkavad ostu edasi,» märkis ta.

Portaali statistika näitab, et huvi uusarenduste vastu on samal tasemel nagu aasta tagasi. «Kuigi kolmetoalise renoveeritud korteri Mustamäel, Kesklinnas või Õismäel saaks kätte oluliselt soodsamalt kui Tallinna uusarendustes, siis soovitakse ikkagi kodu uude majja. Järeleandmisi ollakse valmis tegema asukoha osas – ostetakse kortereid ja ridamaju, mis asuvad linnatsentrist kaugemal, kui sinna saab uue kodu ja boonuseks rahulikuma keskkonna keset loodust,» rääkis Kinnisvara24 tegevjuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles