Uue tegevjuhi sõnul oli FTXi ettevõtte kontroll täielikult ebaõnnestunud

PM Majandus
Copy
FTX-i asutaja Sam Bankman Fried.
FTX-i asutaja Sam Bankman Fried. Foto: Stefani Reynolds

FTXi uus tegevjuht John Ray ütles neljapäeval USA kohtus esitatud avalduses, et Sam Bankman-Friedi asutatud pankrotistunud krüptobörsi üle oli puudulik regulatiivne järelevalve ja puudus korporatiivne kontroll, vahendab Reuters.

Seni kõige suurema profiiliga krüptobörsi kokkuvarisemise käigus esitas FTX reedel Ameerika Ühendriikides pankrotiavalduse pärast seda, kui kauplejad võtsid platvormilt kolme päevaga välja 6 miljardit dollarit ja konkureeriv börs Binance selle päästmisest.

«Ma pole kunagi oma karjääri jooksul näinud sellist täielikku ettevõtte kontrollide ebaõnnestumist ja usaldusväärse finantsteabe täielikku puudumist, nagu siin leidis aset,» ütles Ray avalduses, mis esitati Delaware'i ringkonna pankrotikohtule.

«Alates ebaturvalisest süsteemikindlusest ja puudulikust regulatiivsest järelevalvest välismaal kuni kontrolli koondumiseni väga väikese rühma kogemusteta, asjatundmatute ja potentsiaalselt kompromiteeritud isikute kätte, on see olukord enneolematu,» lisas Ray avalduses.

Pankrotispetsialist Ray, kes aitas juhtida Enroni pärast selle kokkuvarisemist seoses raamatupidamispettuse skandaaliga 2001. aastal, võttis Bankman-Friedilt üle tegevjuhi koha reedel, mil FTX esitas kohtule kaitsetaotluse.

Ray väitis avalduses ka seda, et Bankman-Fried on teinud heitlikke ja eksitavaid avalikke avaldusi, viidates Twitteris toimunud sõnavahetusele ajakirjanikuga. Vox avaldas kolmapäeval intervjuu Bankman-Friediga, milles viimane ütles, et kahetseb oma otsust taotleda pankrotikaitset ja kritiseeris regulaatoreid. Hiljem üritas ta tuld kustutada, öeldes, et intervjuu aluseks oli sõnumivahetus, mis ei pidanud olema avalik.

Bankman-Fried ütles, et laiendas oma äri liiga kiiresti ega märganud börsil probleeme, teatas New York Times selle nädala alguses. «Kui ma oleksin olnud natuke rohkem keskendunud sellele, mida ma tegin, oleksin saanud olla põhjalikum,» ütles Bankman-Fried ajalehele antud intervjuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles