Saksamaa hoiatab Vene naftaembargo võimalike kitsaskohtade eest

PM Majandus
Copy
Naftatanker Peterburis.
Naftatanker Peterburis. Foto: Anatoly Maltsev

Saksamaa ei saa välistada ajutisi tarnepuudujääke ja hinnatõusu, kui järgmisel kuul algab Venemaa toornafta impordikeeld, vahendab Bloomberg.

Saksamaa, mida Kremliga tekkinud vastasseis on eriti rängalt mõjutanud, sest nad sõltuvad Venemaa gaasist ja naftast, ühineb teiste riikidega, kes peatavad alates 5. detsembrist toornafta impordi torujuhtmete kaudu. See järgneb varasemale sanktsioonide kehtestamisele toornafta meritsi tarnimise suhtes pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse.

Situatsioon võib olla võrreldav selle suve olukorraga, kui Reini madal veetase häiris energiatoorme ja muude kaupade transporti, kirjutas majandusministeerium vastuses konservatiivse CDU/CSU fraktsiooni küsimustele.

PCK Schwedti ja TRM Leuna rafineerimistehaste jaoks, mida toidab Druzbha torujuhe, võib muude tarnete asendamine olla keeruline, kuid hallatav, ütles majandusministeerium, lisades, et transpordikulud suurenevad. Brenti toornafta kaupleb praegu keskmiselt 20 dollarit barrelist kõrgemal kui Venemaa Urali toornafta.

Valitsus on andnud mõlemale ettevõttele korralduse oma varusid maksimaalselt suurendada. Samuti peab ta läbirääkimisi Poola valitsusega, et leida pikaajaline lahendus PCK Schwedti rafineerimistehasele, kuhu Venemaa naftatarned on juba vähenenud pärast seda, kui Saksamaa konfiskeeris septembris Rosneft PJSC kohaliku üksuse.

Majandusministeeriumi dokumendi kohaselt on mitmed ettevõtted näidanud üles huvi omandada osalus Schwedtis, mis varustab Berliini ja suurt osa Ida-Saksamaad kütusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles