El Salvadori president lubas osta iga päev ühe bitcoin'i

Copy
El Salvadori president Nayib Bukele.
El Salvadori president Nayib Bukele. Foto: Jose Cabezas

El Salvador on esimene riik, kes tegi bitcoin'i seaduslikuks maksevahendiks. President Nayib Bukele ütles neljapäeval, et riik ostab iga päev ühe ühiku bitcoin'i, olles silmitsi avaliku kriitikaga tema krüptoraha tunnustamise suhtes.

 

«Alates homsest ostame iga päev ühe #Bitcoin'i,» säutsus El Salvadori president Nayib Bukele.

Bitcoin kauples neljapäeval umbes 16 500 dollaril ühiku kohta, mis jääb tugevalt alla 45 000 dollari taseme 2021. aasta septembris, kui El Salvador võttis krüptoraha kasutusele, ja umbes 68 000 dollarile kaks kuud hiljem, mis on selle kõrgeim ajalooline väärtus.

Bukele idee oli anda rohkematele salvadorlastele juurdepääs pangateenustele ja edendada krüptoraha ülekandeid umbes kolmelt miljonilt väljarändajalt, peamiselt Ameerika Ühendriikides, kodustele sugulastele.

Rahaülekanded moodustavad rohkem kui veerandi El Salvadori sisemajanduse kogutoodangust.

Kuid Salvadori keskpanga andmetel tehti aasta pärast bitcoin'i kasutuselevõttu vähem kui kaks protsenti rahaülekannetest krüptoraha abil.

Rahvusvaheline Valuutafond ja Maailmapank on selle meetme kahtluse alla seadnud muu hulgas valuuta kurikuulsa volatiilsuse tõttu.

Kasutades ära hinnalangust, ostis Bukele juulis 80 bitcoin'i riigi vahenditest 19 000 dollari tasemel, mis kergitas Kesk-Ameerika riigi koguvarud 2381 ühikuni.

Kuid eelmise kuu arvamusküsitlus näitas, et enam kui kolmveerand salvadorlastest arvas, et Bukele võttis krüptoraha kasutusele ebaõnnestunult, ja vähem kui veerand kasutas seda.

Kesk-Ameerika ülikooli läbi viidud uuringust selgus, et ligi 80 protsenti salvadorlastest usub, et nende president ei peaks jätkama avaliku sektori raha kulutamist bitcoin'i ostmiseks.

Kolmapäeval ütles El Salvadori suursaadik Washingtonis Milena Mayorga, kes on samuti bitcoin'i propageerija, riigitelevisioonile Canal 10, et selle kasutamine «on protsess, kõigepealt tuleb seda tundma õppida, võtmetähtsusega on haridus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles